Μήνας Ulay στο booze cooperativa

20.02.2008
Αφιέρωμα στο έργο του μεγάλου καλλιτέχνη της performance Ulay διοργανώνουν το booze cooperativa και το Goethe-Institut Athen από 29 Φεβρουαρίου έως 31 Μαρτίου 2008
Αφιέρωμα στο έργο του μεγάλου καλλιτέχνη της performance Ulay διοργανώνουν το booze cooperativa και το Goethe-Institut Athen από 29 Φεβρουαρίου έως 31 Μαρτίου 2008.

Τα εγκαίνια θα γίνουν παρουσία του καλλιτέχνη την Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008.

Το αφιέρωμα ULAY 1970 - 2006 είναι μια αναδρομική έκθεση με όλες τις performances του, με και χωρίς τη Marina Abramovic, με φωτογραφίες και αρχειακό υλικό...

Ο Ulay (Frank Uwe Laysiepen) είναι ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της performance. Στο πλούσιο έργο του κεντρική θέση κατέχει το θέμα του κοινωνικού φύλου. Ιδιαίτερα γνωστή είναι εκείνη η φάση της ζωής και της καλλιτεχνικής δημιουργίας του που μοιράστηκε με τη Marina Abramovic από το 1976 ώς το 1988. Σύντροφοι στη ζωή και την τέχνη οργάνωναν ακραίες δράσεις, που άγγιζαν συχνά τα φυσικά και ψυχικά όρια, όπου «εξέθεταν» τους ρόλους τους ως άντρας και γυναίκα.

Το κοινό τους πιστεύω: «Ζωντανή τέχνη/ όχι μόνιμος τόπος διαμονής/ διαρκής μετακίνηση/ άμεση επαφή/ άμεση συσχέτιση με το εκάστοτε τοπικό/ επιλογή εαυτού/ υπέρβαση ορίων/ ευέλικτη, ρέουσα ενέργεια - καθόλου πρόβες/ όχι προκαθορισμένο τέλος/ καμιά επανάληψη».

Η τελευταία κοινή τους δράση «The Lovers - The Great Wall Walk», ο χωρισμός (και αποχαιρετισμός) τους, αποτέλεσε καλλιτεχνικό γεγονός: «Με το project αυτό ο Ulay κι εγώ βάζουμε τέλος στη σχέση μας», είχε δηλώσει η Marina Abramovic.

«Το κόνσεπτ ήταν να ξεκινήσουμε από τα δυο άκρα του Σινικού Τείχους και να περπατήσουμε ο ένας προς συνάντηση του άλλου. Εκείνος να ξεκινήσει από την έρημο Γκόμπι, εγώ από τη Σινική Θάλασσα και να συναντηθούμε στα μισά του Τείχους. Περπατήσαμε 2000 χιλιόμετρα ο καθένας για να χωρίσουμε. Η διάρκεια: 90 ημέρες, τελευταία συνάντηση 3 Ιουνίου 1988».

Στη συνέχεια ο Ulay επιστρέφει στο χώρο του πρώιμου έργου του, εκείνον της πειραματικής φωτογραφίας. Αλλά και στις νέες του δράσεις, πάντα επικεντρωμένες στο ίδιο του το σώμα, παραμένει πιστός στην ριζοσπαστική αυτοαναφορικότητα της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.

Από το 1999 ώς το 2004 ο Ulay διετέλεσε Καθηγητής για την Τέχνη της Performance στην Κρατική Ανώτατη Σχολή Καλλιτεχνικού Σχεδιασμού της Karlsruhe. Σήμερα ζει και εργάζεται στο Άμστερνταμ.

Ο μήνας Ulay εντάσσεται στον φετινό κύκλο δραστηριοτήτων του Goethe-Institut Athen της με θέμα «GENDER/SIE/ES - Ρόλοι και ταυτότητες φύλων».

Χώρος: booze cooperativa, Κολοκοτρώνη 57
Ώρες λειτουργίας: 11:00 - 02:00
Διακοπή προβολών στον επάνω όροφο: 20:00 - 23:00
Επιμελητές/Ομιλητές: Thomas Mc Evilley, Διονύσης Καββαθάς, Mάνος Στεφανίδης, Θανάσης Μουτσόπουλος.