Υφαίνοντας τους ελληνικούς μύθους στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

23.05.2002
Υφαίνοντας τους ελληνικούς μύθους είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα φιλοξενήσει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Στην Νέα Πτέρυγα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, στο Μέγαρο Σταθάτου, θα παρουσιαστούν οκτώ -μεγάλων διαστάσεων- αριστουργήματα γαλλικής ταπισερί, τα οποία χρονολογούνται στον 17ο και 18ο αιώνα και προέρχονται από τις πλούσιες Συλλογές του Petit Palais, Μουσείο Καλών της Πόλεως των Παρισιών.
&00 Υφαίνοντας τους ελληνικούς μύθους είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα φιλοξενήσει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Στην Νέα Πτέρυγα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, στο Μέγαρο Σταθάτου, θα παρουσιαστούν οκτώ -μεγάλων διαστάσεων- αριστουργήματα γαλλικής ταπισερί, τα οποία χρονολογούνται στον 17ο και 18ο αιώνα και προέρχονται από τις πλούσιες Συλλογές του Petit Palais, Μουσείο Καλών της Πόλεως των Παρισιών.

Τα έργα που έχουν επιλεγεί αντλούν την έμπνευση τους από την ελληνική μυθολογία και την αρχαία ιστορία. Τα θέματα είναι βασισμένα σε πρότυπα σχέδια Γάλλων και Φλαμανδών καλλιτεχνών του 17ου και 18ου αιώνα, όπως των Charles Le Brun (1619-1960), Jean van Orley (1665-1735), Augustin Coppens (1668-1740), Francois Boutcher (1703- 1770) και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Τα εκατό περίπου τετραγωνικά μέτρα ταπισερί που θα εκτεθούν στο Μέγαρο Σταθάτου είναι υφασμένα με μαλλί και μετάξι με την παραδοσιακή τεχνική της γαλλικής ταπισερί, η οποία ως διακοσμητική τέχνη, προορισμένη να καλύψει μεγάλες επιφάνειες τοίχου, ανάγει τις αρχές της στον 11ο και 12ο αιώνα. Σε εκπληκτικούς συνδυασμούς αποχρώσεων, απεικονίζονται επεισόδια από την Ιλιάδα, -από τον κύκλο του Αχιλλέα, του Οδυσσέα και της ωραίας Ελένης- επεισόδια με τους έρωτες των θεών και την ιστορία της Ψυχής καθώς και θέματα από την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλονται βίντεο για την τέχνης της ταπισέρι, την ιστορική διαδρομή, τις δημιουργίες και τη συντήρηση έργων ταπισερί στα φημισμένα εργαστήρια της πόλης Aubusson (Γαλλία).

Διάρκεια έκθεσης: 13 Ιουνίου- 31 Αυγούστου