Οι ''Όρνιθες'' του Αριστοφάνη με τον Θύμιο Καρακατσάνη

09.07.2002
Οι Όρνιθες του Αριστοφάνη παρουσιάζονται στις 26 και 27 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Θύμιου Καρακατσάνη, σκηνικά και κοστούμια Λαλούλας Χρυσικοπούλου, μουσική Γιώργου Τσαγκάρη, χορογραφίες Σοφίας Σπυράτου. Οι Ορνιθες είναι ένα έργο που διατηρεί στο έπακρο την επικαιρότητά του από τον 5ο αιώνα που γράφτηκε ... μέχρι σήματα.
Οι Όρνιθες του Αριστοφάνη παρουσιάζονται στις 26 και 27 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Θύμιου Καρακατσάνη, σκηνικά και κοστούμια Λαλούλας Χρυσικοπούλου, μουσική Γιώργου Τσαγκάρη, χορογραφίες Σοφίας Σπυράτου.
Οι Ορνιθες είναι ένα έργο που διατηρεί στο έπακρο την επικαιρότητά του από τον 5ο αιώνα που γράφτηκε ... μέχρι σήματα. Αλλωστε το μυθικό βασίλειο των Ορνίθων έδωσε την ευκαιρία στον Αριστοφάνη να καταγγείλει και να καυτηριάσει τον κοινωνικό και πολιτικό βίο των Αθηναίων.

Σαράντα και πλέον χρόνια μετά την ιστορική παράσταση των Ορνίθων από τον Κάρολο Κουν, ο Θύμιος Καρακατσάνης αποτελεί το ζωντανό κρίκο ανάμεσα σε εκίνη τη σημαντική θεατρική σκηνή και τη σημερινή πραγματικότητα καθώς επωμίζεται "με πλήρη συναίσθηση του δέους και του χρέους" αυτή τη νέα δραματουργική προσέγγιση, μέσα από το διπλό ρόλο του σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή. Κατεξοχήν αριστοφανικός ηθοποιός, πρωταγωνιστής στην παράσταση του 1959, καταθέτει τώρα μια εντελώς νέα ανάγνωση του έργου, αντιμετωπίζοντάς το, όπως επισημαίνει, ως μια λυρική -σατιρική μυθοφαντασία και ταυτόχρονα ως πολιτική αλληγορία υψηλής συλλήψεως, που φωτίζει πολλά από τα νέα κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα της δικής μας εποχής."
Πλάι στο Θύμιο Καρακατσάνη του υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν οι Τάκης Παπαματθαίου, Περικλής Καρακωσταντζόγλου, Λευτέρης Λουκάδης και τραγουδά η Μαρίνα Σκιαδαρέση. Συμμέτεχουν σε ρόλους και στο χόρο οι : Λάζαρος Ανδριώτης, Κυριακός Κοσμίδης, Κωνσταντίνος Μυλώνης, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Νικόλαος Μαραγκόπουλος κ.α

Τιμή εισιτηρίων: 35, 28, 20, 15 ευρώ. Φοιτητικά εισιτήρια διατίθενται στην τιμή των 10 και 7,5 ευρώ.

Αλλες παραστάσεις
28 Ιουλίου: Θέατρο Παπάγου
2 Σεπτεμβρίου: Ολυμπία