Ο Θηβαϊκός Κύκλος -χωρίς τον Κουνέλη- στην Επίδαυρο

17.05.2002
Στην παραίτησή του από τις τέσσερις παραστάσεις του «Θηβαϊκού Κύκλου», των οποίων επιμελείτο τα σκηνικά, προχώρησε την Τετάρτη ο γλύπτης Γιάννης Κουνέλης, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαφωνία του με τον Ιάπωνα σκηνοθέτη Ταντάσι Σουζούκι. Παρά τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, η Πολιτιστική Ολυπιάδα θα παρουσιάσει κανονικά το "Θηβαϊκό Κύκλο" στην κυκλική ορχήστρα του αρχαίου αργολικού θεάτρου. Εκεί θα αναπτυχθούν τέσσερις τραγωδίες, "Βάκχες", "Οιδίποδας Τύραννος" (19/7), "Επτά επί Θήβας" και "Αντιγόνη" (20/7), από τέσσερις σκηνοθέτες.
&00 Στην παραίτησή του από τις τέσσερις παραστάσεις του «Θηβαϊκού Κύκλου», των οποίων επιμελείτο τα σκηνικά, προχώρησε την Τετάρτη ο γλύπτης Γιάννης Κουνέλης, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαφωνία του με τον Ιάπωνα σκηνοθέτη Ταντάσι Σουζούκι. Ο Γιάννης Κουνέλης εξέφρασε ανοιχτά την διαφωνία του με τον Ιάπωνα σκηνοθέτη Ταντάσι Σουζούκι, έναν εκ των τεσσάρων δημιουργών που σκηνοθετούν τον «Θηβαϊκό Κύκλο». Εκτός, όμως από το όνομα του, ο Γιάννης Κουνέλης απέσυρε το μισό σκηνικό από την παράσταση, δηλαδή τους σάκους από κάρβουνο ύψους 2 μέτρων ο καθένας, για το οποίο ο ίδιος υποστηρίζει ότι «καθορίζει το κεντρικό και ενοποιητικό στοιχείο του χώρου της σκηνής και για τις τέσσερεις σκηνοθεσίες».
Παρά τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, η Πολιτιστική Ολυπιάδα θα παρουσιάσει κανονικά το "Θηβαϊκό Κύκλο" στην κυκλική ορχήστρα του αρχαίου αργολικού θεάτρου. Εκεί θα αναπτυχθούν τέσσερις τραγωδίες, "Βάκχες", "Οιδίποδας Τύραννος" (19/7), "Επτά επί Θήβας" και "Αντιγόνη" (20/7), από τέσσερις σκηνοθέτες.

Προερχόμενοι από διαφορετικές παραδόσεις, του αρχαίου ελληνικού θεάτρου, του Νο και του Καμπούκι, του Μέγερχολντ, του Στανισλάφσκι και του Μπρεχτ, οι τέσσερις σκηνοθέτες κλείνουν σε ένα κύκλο το απόσταγμα της ερευνητικής τους δουλειάς και προσπαθούν να αποδείξουν πως η έρευνα και η ανανέωση αποτελούν την άλλη όψη της αρχαιότητας και της παράδοσης. BR>
Οι τέσσερις αυτές τραγωδίες διηγούνται την ιστορία της πόλης των Θηβών. Μητερες σκοτώνουν τους γιους τους, γιοι σκοτώνουν τους πατέρες τους ή κατασφάζουν ο ένας τον άλλον, κόρες εκτελούνται...

Αναλυτικά
Βάκχες: Ο Διόνυσος έρχεται στη Θήβα με την πρόθεση να επιβάλει ποινή στην πόλη επειδή ο βασιλιάς της Πενθέας, δεν επιτρέπει τη λατρεία του.. Συνοδευόμενος από το χορό των Βακχών, καθιστά όλες τις γυναίκες της σε κατάσταση μανίας. Η παράφρων αρχηγός ναυτών των γυναικών είναι η Αγαύη, μητλερα του Πενθέα, η οποία χωρίς να αντιληφθεί ότι πρόκειται για το γιο της, τον κατακρεουργεί, μαζί με τις άλλες γυναίκες.
Σκηνοθεσία: Θόδωρος Τερζόπουλος
Σκηνικά: Γιάννης Κουνέλλης
Κουστούμια: Γιώργου Πάτσα
Πρωταγωνιστούν: Φατίχ Κεβίκογλου, Γκετζ Αργους, Φόκλερ Σπένγκλερ, Μάρτιν Σνάιντερ, Τιμ Εγκλοφ, Μαριάν Χόικα κ.α

Οιδίπους Τύραννος: Η πόλη ασθενεί. ο λοιμός μαίνεται. Το συμβούλιο των Θεών αποφάσισε ότι ο φόνος του Λάιου πρέπι να βραθεί. Ο Οιδίποδας , ο νέος άρχοντας των Θηβών, ανυπομονεί να υπακούσει. Καλεί τον μάντη Τειρεσία, ο οποίος προβλέπει φοβερά πράγματα και του αποκαλύπτει ότι ο ίδιος είναι δολοφόνος του Λάιου....
Σκηνοθεσία: Ταμτάσι Σουζούκι
Σκηνικά: Γιάννης Κουνέλλης
Κουστούμια: Γιόσι ο Γιομπάρα
Πρωταγωνιστούν: Μάρκους Μπόιζεν, Πέτερ Χάρτινγκ, Γκετζ Άργκουςς, Μαριάν Χόικα

Επτά επί Θήβας: Αφού ο Οιδίποδας αυτοτυφλώθηκε κι έφυγε από τη χώρα, οι γιοι του Ετεοκλής και Πολυνείκης, μάχονται για την αρχηγία των Θηβών. Ο Πολυνείκης διώκεται από τη Θήβα και επιστρέφει με ένα στρατό έτοιμο να επιτεθεί. Τ αυπερβολικά κομπαστικά μηνύματα των επτά αρχηγών, επικεφαλής των οποίων είναι ο Πολυνείκης, σε συνδυασμό με τις σκληρές ανταπαντήσεις και τα σχολίας του χορού, δημιουργούν μία ανηλεή, ασταμάτητη ορμή.
Σκηνοθεσία: Βαλέρι Φόκιν
Σκηνικά: Γιάννης Κουνέλλης
Κουστούμια: Αλεξάντερ Μπορόφσκι και Οξάνα Γιαμόλνικ
Πρωταγωνιστούν: Βόλφραμ Κοχ, Φατίχ Κεβίκολου, Εστερ Χάουσμαν, Μπριγκίτε Χομπμάγερ, Γκετζ Άργουζ κ.α.

Αντιγόνη: Ο Κρέων διατάσσει ταφή με όλες τις τιμές για τον Ετεοκλή και απαγορεύει την ταφή του Πολυνείκη. Η Αντιγόνη, κόρη του Οιδίποδα και αδελή του Ετεοκλή και του Πολυνείκη, αρνείται να υπακούσει το νόμο και ενταφιάζει τον Πολυνείκη.
Σκηνοθεσία: Αννα Μπαντόρα
Σκηνικά: Γιάννης Κουνέλης
Κουστούμια: Φλόριαν Ετι
Πρωταγωνιστούν: Εστερ Χάουσμαν, Μπριγκίτε Χομπμάγερ, Κριστόφ Λούζερ, Χορστ Μέντροχ, Μάρτιν Σνάιντερ κ.α

Ο Θηβαϊκός Κύκλος έγινε κεντρικό θέμα στο Κρατικό Θέατρο του Ντύσελντορφ αλλά και στο Φεστιβάλ Επιδαύρου και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πολιτιστική Ολυμπιάδα και τη Θεατρική Ολυμπιάδα..

Σημειώνεται ότι το κοινό της Επιδαύρου θα παρακολουθήσει τις παραστάσεις στην γερμανική γλώσσα χωρίς αυτόματη μετάφραση. Στην αρχή κάθε τραγωδίας θα γίνεται ένας πρόλογος στα ελληνικά. Τα έργα ακολουθούν πιστά την αρχαία ελληνική γλώσσα του πρωτοτύπου, είναι ωστόσο περικομμένα για να μην κουραστεί το κοινό από την μεγάλη διάρκειά τους. Επίσης δεν θα ισχύσει για τους θεατές η μετακίνησή τους με το κρουαζιερόπλοιο της Ηπειρωτικής- Υδραϊκης ΝΕ. Αντιθέτων το δρομολόγιο θα ισχύσει κανονικά για τους θεατές του "Μουσικού Ιουλίου"