Αιθιοπική τζαζ και ψυχεδέλεια

06.04.2010
Ο Μουλατού Αστάτκε έδωσε νέα πνοή στη μουσική της Αφρικής. Σαράντα χρόνια τώρα την επεξεργάζεται με τον δικό του τρόπο. Τον αποκαλούν «πατέρα της αιθιοπικής τζαζ». Ο συνθέτης και μουσικός (κυρίως βιμπραφωνίστας) συνθέτει μουσική συνδέοντας ετερόκλητες επιρροές.

Ο Μουλατού Αστάτκε έδωσε νέα πνοή στη μουσική της Αφρικής. Σαράντα χρόνια τώρα την επεξεργάζεται με τον δικό του τρόπο. Τον αποκαλούν «πατέρα της αιθιοπικής τζαζ». Ο συνθέτης και μουσικός (κυρίως βιμπραφωνίστας) συνθέτει μουσική συνδέοντας ετερόκλητες επιρροές. Η μουσική του είναι άφρο - τζαζ, άφρο - φανκ, είναι ήχοι χωρίς σύνορα που πάντα συνδυάζονται με την παραδοσιακή μουσική της γενέτειράς του. Την Αιθιοπία.

Ο διάσημος καλλιτέχνης μαζί με την μπάντα του «Heliocentrics» το Σάββατο 17 Απριλίου θα εμφανιστούν στο κλαμπ «Fuzz».

Ο Αστάτκε δηλώνει: «Εδώ και 40 χρόνια ασχολούμαι με αυτό που λέμε αιθιο-τζαζ. Πολλοί λένε πως δεν τους ακούγεται όπως η συνηθισμένη τζαζ. Εχουν δίκιο. «Αίθιο-τζαζ» είναι ο συνδυασμός τριών τεσσάρων διαφορετικών μουσικών πολιτισμών σε έναν ήχο. Χρησιμοποιώ μια μεγάλη γκάμα μουσικών σκαλών.

Οταν δοκιμάζεις να συνδυάσεις τον δικό σου πολιτισμό με εκείνους άλλων, είναι μια δράση που απαιτεί ιδιαίτερη λεπτότητα».

Ο Αστάτκε γεννήθηκε το 1943. Εκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο. Εγινε ο πρώτος Αφρικανός φοιτητής στο μουσικό κολέγιο του Μπέρκλεϊ. Στη διάρκεια της καριέρας του συνεργάστηκε με τον κορυφαίο τζαζίστα Ντιούκ Ελινγκτον. Κατά τη δεκαετία του ‘70 ανέλαβε την παραγωγή άλμπουμ των σημαντικότερων καλλιτεχνών της ανατολικής Αφρικής.

Το 2005 η μουσική του ακούστηκε στο σάουντρακ της ταινίας «Τσακισμένα Λουλούδια» του Τζιμ Τζάρμους. Το 2007 και 2008 ο Αστάτκε εργάστηκε στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ πάνω στη μελέτη του εκμοντερνισμού των παραδοσιακών αιθιοπικών οργάνων και παρουσίασε το πρώτο τμήμα της όπεράς του με τίτλο «The Yared Opera».

Για χάρη της δηλώνει: «Είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα όπερα. Αφορά την Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία. Παρουσιάζει την εξέλιξη της μουσικής. Για να τη γράψω προσέτρεξα σε μουσική που γράφτηκε το 380 μ.Χ. Το πρώτο της μέρος έχει ήδη παρουσιαστεί. Τώρα ψάχνω να βρω τον κατάλληλο επίλογο».

Ο Αστάτκε, οι δράσεις του στη μουσική δεν έχουν σύνορα. Από το 2009 συνεργάζεται και με τους «Heliocentrics». Μια κολεκτίβα Βρετανών μουσικών που ασχολούνται με την ψυχεδελική τζαζ. Ο ήχος τους συνδυάζει την αφρικάνικη μουσική με το χιπ - χοπ, το φανκ, την τζαζ, την ψυχεδέλεια. Το άλμπουμ τους με τίτλο «Inspiration Information» κέρδισε το βραβείο καλύτερου άλμπουμ της χρονιάς στα «Βραβεία Αφρο-καραϊβικάνικης μουσικής» στο Παρίσι. Το περασμένο καλοκαίρι ο Μουλατού Αστάτκε με τους «Heliocentrics» εμφανίστηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Σινκ» στην Αθήνα.

Η ταυτότητα
Ο Μουλaτού Αστάτκε και οι «Heliocentrics» θα εμφανιστούν το Σάββατο 17 Απριλίου στο κλαμπ «Fuzz» (Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Πειραιώς και Χαμοστέρνας). Τιμή εισιτηρίου: € 35 ευρώ. Οι πόρτες του χώρου θα ανοίξουν στις 8.00 μ.μ. Προπώληση εισιτηρίων: Δισκοπωλεία «Μετρόπολις», στο «Τίκετ - Χάουζ» (Πανεπιστημίου 42 (εντός στοάς) και στο δισκοπωλείο «Θρι Σίξτι» (Ελασιδών 29, Γκάζι).

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ