Αντικείμενα της Ασιατικής Στέπας στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

15.04.2002
Η έκθεση Αρχαία Χάλκινα Αντικείμενα της Ασιατικής Στέπας από το Ίδρυμα Arthur M. Sackler παρουσιάζει για πρώτη φορά μια σημαντική επιλογή έργων τέχνης από τις ασιατικές στέπες που προέρχονται από τις φημισμένες συλλογές του Arthur M. Sackler.
&00 Η έκθεση Αρχαία Χάλκινα Αντικείμενα της Ασιατικής Στέπας από το Ίδρυμα Arthur M. Sackler παρουσιάζει για πρώτη φορά μια σημαντική επιλογή έργων τέχνης από τις ασιατικές στέπες που προέρχονται από τις φημισμένες συλλογές του Arthur M. Sackler.
Η έκθεση περιλαμβάνει ογδόντα αντικείμενα μικροτεχνίας - κοσμήματα, εργαλεία και όπλα - που ανήκαν στους ασιάτες νομάδες της ύστερης 2ης και 1ης χιλιετίας π.Χ. Περίτεχνα, κατασκευασμένα με δεξιοτεχνία και ωραία διακοσμημένα, τα αντικείμενα αυτά - πόρπες, πλακίδια και όπλα - αποτελούν πολύτιμα λείψανα των νομαδικών πολιτισμών που άνθησαν στις ασιατικές στέπες, από τη βόρεια Κίνα και την Μογγολία έως την ανατολική Ευρώπη. Εκτίθενται, επίσης, πέντε χάλκινα τελετουργικά αγγεία κινεζικής τέχνης, τα οποία μεταφέρθηκαν στη ζώνη της στέπας ως δώρα Κινέζων αρχόντων σε τοπικούς φυλάρχους ή ακόμη με την προίκα γυναικών ευγενικής καταγωγής που δίνονταν ως νύφες σε αρχηγούς συμμαχικών φυλών.

Στην έκθεση παρατηρούμε πώς οι λαοί αυτοί χρησιμοποίησαν το ζωικό βασίλειο ως πηγή συμβόλων για τη φυλή, την κοινωνική θέση, για την επικοινωνία τους με τον κόσμο των πνευμάτων. Λεπτοφτιαγμένα ελάφια, αγριωποί κάπροι, αρπακτικά όρνεα είναι κάποια από τα όντα που συναντούμε στην τέχνη τους. Διαπιστώνουμε ακόμη το σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι λαοί αυτοί διευκολύνοντας τις μετακινήσεις και το εμπόριο κατά μήκος του "Δρόμου του Μεταξιού" που διέσχιζε την Ασία.

Η έκθεση είναι διοργάνωση του Ιδρύματος Arthur M. Sackler της Νέας Υόρκης. Η συλλογή του Ιδρύματος περιλαμβάνει πάνω από 900 έργα τέχνης και εκτείνεται από Κινεζικά χάλκινα και πήλινα τελετουργικά αγγεία έως Βουδιστική γλυπτική, καθώς και το διάσημο μετάξινο Χειρόγραφο Chu, το αρχαιότερο επιζών Κινεζικό γραπτό μνημείο.