Η Ειρήνη Παπά «επιστρέφει» ως σκηνοθέτιδα

26.02.2010
Η Ειρήνη Παπά «επιστρέφει» στο θέατρο! Δυστυχώς όχι ως ηθοποιός -μας έχει λείψει υποκριτικά, αλλά δεν νιώθει έντονη την ανάγκη να παίξει, γι’ αυτό και απέχει από το σανίδι-, αλλά ως σκηνοθέτιδα! Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, έχει ξεκινήσει πρόβες για το ανέβασμα της «Θεοδώρας», που είχε η ίδια παρουσιάσει στο εξωτερικό, σε μια δουλειά που «φωτίζει» την προσωπικότητα της σημαντικής αυτοκράτειρας...

Η Ειρήνη Παπά «επιστρέφει» στο θέατρο! Δυστυχώς όχι ως ηθοποιός -μας έχει λείψει υποκριτικά, αλλά δεν νιώθει έντονη την ανάγκη να παίξει, γι’ αυτό και απέχει από το σανίδι-, αλλά ως σκηνοθέτιδα!

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, έχει ξεκινήσει πρόβες για το ανέβασμα της «Θεοδώρας», που είχε η ίδια παρουσιάσει στο εξωτερικό, σε μια δουλειά που «φωτίζει» την προσωπικότητα της σημαντικής αυτοκράτειρας... Τότε, είχε ερμηνεύει η ίδια τον δυνατό αυτόν μονόλογο -παίρνοντας πολύ θερμές κριτικές-, μα αυτή τη φορά επέλεξε τον ρόλο της σκηνοθέτιδας μονάχα.

Στις 16 και 17 Ιουλίου θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο η κατά Κακλέα «Λυσιστράτη» και στις 30 και 31 του ίδιου μήνα θα δούμε τον κατά Χουβαρδά «Ορέστη» στο αργολικό θέατρο.

Οι ημερομηνίες που το Εθνικό Θέατρό μας θα φιλοξενηθεί στην Επίδαυρο κλείστηκαν κι είναι οι παραπάνω... Αξίζει να θυμίσουμε ότι στην αριστοφανική κωμωδία θα δούμε τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο -στον ομώνυμο ρόλο-, ενώ στη σοφόκλεια τραγωδία θα πρωταγωνιστήσουν ο Νίκος Κουρής, η Στεφανία Γουλιώτη, ο Χρήστος Στέργιογλου κ.ά.

Ο Νίκος Ορφανός, που έχει κερδίσει πολλές υποκριτικές... νίκες στην ανοδική πορεία του στο θέατρο, δοκιμάζεται και ως σκηνοθέτης. Ετοίμασε το αριστουργηματικό έργο των Κεχαΐδη - Χαβιαρά «Δάφνες και Πικροδάφνες», το οποίο θα δούμε από την Παρασκευή 5 Μαρτίου στο Νέο Ελληνικό Θέατρο, σε συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και του θεάτρου «Οψεις» της Καρδίτσας. Στην παράσταση παίζουν ο Παύλος Βησσαρίου, ο Γιώργος Ευγενικός, ο Νίκος Σκουλάς μα και ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

Μπορεί η Μιμή Ντενίση να ετοιμάζεται να ανηφορίσει στη Θεσσαλονίκη με το «Ανθος του κάκτου», ήδη όμως σχεδιάζει τα επόμενα θεατρικά «χτυπήματά» της, και απ’ ό,τι «αλίευσα», σκέφτεται σοβαρά να κάνει μεγάλα «ανοίγματα» ανάλογα με αυτά του παρελθόντος. Είναι όνειρο ζωής για εκείνη να ανεβάσει, λέει, την «Πάπισσα Ιωάννα» του Εμμανουήλ Ροΐδη. Για να δούμε!

Λίστα αναμονής υπάρχει για το πολύ δυνατό «Κτήνος στο φεγγάρι», που... σπάει ταμεία στο «Πορεία» με την Ταμίλα Κουλίεβα και τον Δημήτρη Τάρλοου και αυτή ολοένα και μεγαλώνει από ό,τι μαθαίνω. Η εκδίκηση του... καλού!

Οσο για τον απαιτητικότατο ρόλο της Θεοδώρας, τον ανέθεσε στην Κατερίνα Διδασκάλου, που αυτό το διάστημα... τρέχει μαραθώνιο από τις παραστάσεις του ενδιαφέροντος «Ο δρόμος μακρύς», στα γυρίσματα του «4» και στις πρόβες για τη «Θεοδώρα». Η φιλόδοξη παράσταση πρόκειται να φιλοξενηθεί στο «Σχολείον». Β.Μπουζιώτης