Τις μέρες που οι... οικονομικές λεγεώνες των διεθνών οίκων πολιορκούν την Ελλάδα, καταφθάνουν φίλιες δυνάμεις από ένα ανυπότακτο γαλατικό χωριό, που στέλνει τα δύο πιο διαπρεπή και διακριτά τέκνα του στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, για να μας δανείσουν λίγο από το μαγικό τους φίλτρο και μια γενναία δόση γέλιου για να αντέξουμε τον αποκλεισμό.
Από την 1η Μαρτίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ο Αστερίξ και ο Οβελίξ θα γιορτάσουν τα 50 χρόνια τους αλλά και θα ξεναγούν τους επισκέπτες σχολιάζοντας τα εκθέματα, όπως η προτομή-πορτρέτο του Ιουλίου Καίσαρα ή το άγαλμα του Αυγούστου.
Παράλληλα, σε ειδική αίθουσα θα εκτίθενται 34 πλάκες σχεδιασμού σε κάδρα, που προέρχονται από όλα τα άλμπουμ που εκδόθηκαν μέχρι σήμερα, ούτως ώστε το κοινό να μπορεί να θαυμάσει βινιέτες και σχέδια των Γάλλων δημιουργών Ουντερζό - Γκοσινί. Η έκθεση εμπλουτίζεται σε σχέση με αυτήν που έγινε στην Αθήνα με τη γραφομηχανή του Γκοσινί αλλά και με κάποια από τα πρωτότυπα τεύχη των εκδόσεων, από τη συλλογή του Μουσείου του Κόμικς στην Ανγκουλέμ.
«Ο διάλογος αρχαιοτήτων και νεότερης τέχνης είναι εξαιρετικός και αποτελεί εργαλείο ανάλυσης κάθε αυτοκρατορίας και επιπλέον είναι μια μορφή ενθάρρυνσης ενάντια σε κάθε σύγχρονο ιμπεριαλισμό», σχολίασε, στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για την παρουσία της έκθεσης, ο Γάλλος πρόξενος Κριστιάν Τιμονιέ, αναγγέλλοντας μια μεγάλη έκθεση για την ιστορία της Μακεδονίας στο Λούβρο το 2011.
Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου, εντάσσει και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως στρογγυλό τραπέζι με Ελληνες και Γάλλους σκιτσογράφους, εργαστήρια για εφήβους και ενηλίκους, προβολές ταινιών αλλά και διαδραστικά παιχνίδια για μικρά αλλά και μεγάλα παιδιά.
Α. Λ.