Γιώργος Πανταγιάς, Τα διάφανα τείχη

04.04.2002
Οι μεταβιομηχανικές κοινωνίες απαιτούν νέα πολιτικά υποκείμενα και στρατηγικές καινοτομίας. Χρειάζονται ανοιχτές κομματικές δομές κι ένα νέο πολιτικό εποικοδόμημα. Ο στόχος περιγράφεται από την γκραμσιανή "τομή στη συνέχεια". Το δίλημμα είναι προφανές: Αδράνεια ή Ανατροπή; Τα κείμενα του Γιώργου Πανταγιά αποτελούν στιγμιότυπα ενός γόνιμου προβληματισμού που προσπαθεί ν' ανταποκριθεί στο διάχυτο αίτημα για μια νέα πολιτική.
"Ο παρών χρόνος και ο παρελθών συνυπάρχουν και οι δύο στο μέλλοντα χρόνο, διακηρύσσει ο Τ.Α. Ελιοτ, και ο ίδιος ο Γ. Σεφέρης, διατείνεται: 'Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν, είναι σαν να σβήνεις ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον'. Την παράδοση δηλαδή τη θέλουμε εφαλτήριο ανατροπής του παλιού μέσα από δημιουργική αφομοίωση και μετεξέλιξη, δεν τη θέλουμε ακίνητη, απολιθωμένη και στατική πραγματικότητα. Στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα, το αίτημα για μια νέα πολιτική κουλτούρα είναι κυρίαρχο. Αυτό δεν θα εξυγιάνει μόνο τη δημόσια ζωή, αλλά θα επιτρέψει στην Ελλάδα να κολυμπήσει στο αρχιπέλαγος της νέας εποχής" (απόσπασμα από το βιβλίο).

Σε μια εποχή αβεβαιότητας, όπως η δική μας, η πολιτική πρέπει και μπορεί να συνιστά περιπέτεια ιδεών. Η πολιτική που στηρίζεται σε αρχές και αξίες δεν είναι συνώνυμη των κομματικών κατεστημένων, του παρασκηνίου, της ίντριγκας, της ιδιωφελείας, των ανομολόγητων επιδιώξεων και του ιδεολογικού αποχρωματισμού ούτε είναι υπόθεση των τεχνικών της εξουσίας.
Αντίθετα είναι μία διαδικασία που θέτει σε εγρήγορση το πνεύμα και υποβάλλει σε διαδικασία τα αντανακλαστικά όσων σκέπτονται ελεύθερα, χωρίς φορμαλισμούς και αποστεωμένα ιδεολογικά υποδείγματα.
Οι μεταβιομηχανικές κοινωνίες απαιτούν νέα πολιτικά υποκείμενα και στρατηγικές καινοτομίας. Χρειάζονται ανοιχτές κομματικές δομές κι ένα νέο πολιτικό εποικοδόμημα. Ο στόχος περιγράφεται από την γκραμσιανή "τομή στη συνέχεια". Το δίλημμα είναι προφανές: Αδράνεια ή Ανατροπή;
Τα κείμενα του Γιώργου Πανταγιά αποτελούν στιγμιότυπα ενός γόνιμου προβληματισμού που προσπαθεί ν' ανταποκριθεί στο διάχυτο αίτημα για μια νέα πολιτική.

Εκδόσεις Καστανιώτη
Τίτλος: Τα διάφανα τείχη
Συγγραφέας: Γιώργος Πανταγιάς
Σελίδες: 145
ISBN: 960-02-3288-6