Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Παύλου Σάμιου

02.04.2002
Αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη Παύλου Σάμιου παρουσιάζει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Είναι η πρώτη φορά που ο καλλιτέχνης παρουσιάζει δουλειά του στις ΗΠΑ.
&00 Αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη Παύλου Σάμιου παρουσιάζει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.
Είναι η πρώτη φορά που ο καλλιτέχνης παρουσιάζει δουλειά του στις ΗΠΑ. Κυρίαρχη παρουσία στα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι το στοιχείο του Δράκου και ο ίδιος ο Σάμιος σχολιάζει: "Ο Δράκος, σύμβολο της Βυζαντινής παράδοσης χαρακτηρίζει αυτή τη σειρά των έργων μου για την έκθεση της Νέας Υόρκης. Εδώ αποκαλύπτεται δυναμικά συμβολίζοντας το "κρυφό κομμάτι" του εαυτού μας, αυτό το κάτι που αντιπροσωπεύει την επιθυμία μας για τόλμη, ερωτισμό, δόξα και αισιοδοξία σε ένα μεταφυσικό και δημιουργικό παιχνίδι ζωής".

"Οι ζωγραφιές του Σάμιου περιέχουν συναισθήματα που σ' αυτόν τον τόπο φυτρώνουν πολλές φορές ανά τους αιώνες. Κλασική και στέρεη η θεματολογία του, καλά χωνεμένο εικαστικό λεξιλόγιο, μεγάλη άνεση στο σχέδιο και τις τεχνικές. Οι φιγούρες του έχουν τη μνημειακότητα και τη διαχρονικότητα υστερορωμαϊκής- βυζαντινής νωπογραφίας. Υπενθυμίζουν τη μεταστροφή και εκείνης της εποχής, από το αρχαίο αναλυτικό βλέμμα, προς το κατασταλαγμένο και οικείο, στη μυθολογία των νεωτέρων χρόνων", σημειώνει ο κ. Χάρης Καμπουρίδης σε σημείωμά του στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση.

Η κ. Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα αναφέρει: "Ο Παύλος Σάμιος ανήκει σ' ένα είδος καλλιτεχνών που τελεί υπό εξαφάνισιν, στους ζωγράφους ιστορίας, όπως αποκάλεσε ο Λέον Μπατίστα Αλμπέρτο τους θεράποντες μιας ανθρωποκεντρικής ζωγραφικής που κατείχε για πολλούς αιώνες την πρώτη θέση στην κλίμακα της ιεραρχίας". Και σε άλλο σημείο σχολιάζει: "Ο Παύλος Σάμιος προανήγγειλε τις μεταμοντέρνες εικονογραφικές συμβάσεις που είδαμε να αναπτύσσουν πολύ αργότερα στα έργα τους οι ζωγράφοι, όπως οι Ιταλοί Κούκι και Κία ή ο Γάλλος Γκαρούστ. Μόνο που ο δικός του "μεταμοντερνισμός" είναι προσωπικός και διαμορφωμένος από γηγενείς πρώτες ύλες.

Ο Παύλος Σάμιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας με δάσκαλους τον Ν. Νικολάου και τον Γ. Μόραλη. Διδάσκει την ΑΣΚΤ στο εργαστήριο Βυζαντινής Παραδοσιακής ζωγραφικής. Εχει κάνει πάρα πολλές ατομικές εκθέσεις και μάλιστα από το 1985 έως το 2000 σε ετήσια βάση.

Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος των έργων του Σάμιου, τα οποία χωρίζονται σε τρεις μεγάλες ενότητες. Στο παράρτημα του ΕΙΠ εκτίθενται τα έργα της πιο πρόσφατης ενότητας, ενώ παλαιότερες παρουσιάζονται στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας από τις 25 Μαρτίου.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 4 Απριλίου, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 7 Μαΐου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ