Η Αρχαια Ελληνική Τεχνολογία στην Τεχνόπολη

01.04.2002
Μια μοναδική έκθεση με θέμα την "Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία" διοργανώνει η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την εταιρεία Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης από τις 4 Απριλίου έως τις 30 Ιουνίου.
&00 Μια μοναδική έκθεση με θέμα την "Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία" διοργανώνει η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την εταιρεία Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης από τις 4 Απριλίου έως τις 30 Ιουνίου. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος την Πέμπτη 11 Απριλίου.

Στην έκθεση παρουσιάζεται ένας μεγάλος αριθμός ομοιωμάτων κατασκευών των αρχαίων Ελλήνων (μηχανών, ρολογιών, πλοίων, υπολογιστικών μηχανών, μηχανισμών επικοινωνίας και αυτομάτων μηχανισμών) από τα προϊστορικά έως και τα ελληνιστικά χρόνια, που πλαισιώνονται από πίνακες και άλλο πλούσιο εποπτικό και οπτικοακουστικό υλικό, αναδεικνύοντας την ισότιμη παρουσία της Τεχνολογίας μαζί με τις Επιστήμες και τις Τέχνες στην κληρονομιά του αρχαίου ελληνικού πνεύματος.
Για πρώτη φορά ακόμη, εκτίθενται και αρχαίες επιγραφές σχετικές με θέματα τεχνολογίας, ενώ ένα ιδιαίτερα ελκυστικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι πολλά από τα εκθέματα είναι λειτουργικά: οι ανυψωτικές μηχανές ανεβοκατεβάζουν τα φορτία του, οι αντλίες μεταφέρουν νερό, τα αυτόματα του Ηρωνος κινούνται, ο "ατμολέβητας" του γυρίζει με ταχύτητα μέσα σε ατμούς και η Ύδραυλις ηχεί. Τα ομοιώματα (είτε σε φυσικό μέγεθος είτε υπό κλίμακα) κατασκευάστηκαν ειδικά για την έκθεση, ενώ ορισμένα έχουν προσφερθεί ευγενώς από φορείς και ιδιώτες.

Στην έκθεση συμμετέχουν ακόμη το Επιγραφικό Μουσείο, η Α Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, το τμήμα Ανασκαφών του Πανεπιστημίου Berkley της Καλιφόρνιας στη Νεμέα και Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών.
Η έκθεση θα λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδας από τις 10 π.μ έως τις 2 μ.μ. και 5 μ.μ - 9 μ.μ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.