"Travellers Live" στο 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης

08.02.2010
Η παράσταση Τravellers Live είναι μια σύνθεση, μία performance. Σκοπός της να ταξιδέψει το κοινό μέσα από δύο λειτουργίες. Η πρώτη λειτουργία είναι ένα οπτικοακουστικό θέαμα. Η δεύτερη το έμψυχο υλικό της, που αποτελείται από πέντε performers.

Η παράσταση Τravellers Live είναι μια σύνθεση, μία performance. Σκοπός της να ταξιδέψει το κοινό μέσα από δύο λειτουργίες. Η πρώτη λειτουργία είναι ένα οπτικοακουστικό θέαμα. Η δεύτερη το έμψυχο υλικό της, που αποτελείται από πέντε performers.

Μέσα από αυτή την παράσταση οι Travellers Live επιχειρούν να συνθέσουν ένα σφαιρικό μοντέλο ταξιδιού, χρησιμοποιώντας τις αισθητήριες δυναμικές λόγου, κίνησης, εικόνας και μουσικής, με άμεσο στόχο τους να μεταμορφώσουν το θεατή-παρατηρητή σε συνταξιδιώτη-συνοδοιπόρο.

Ένα ταξίδι όπου ο ρεαλισμός εναλλάσσεται με την παραίσθηση και οι εξωτερικές διαδρομές συναντούν την εσωτερική αναζήτηση.

Ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία: Άρης Τσαμπαλίκας, Αλέξανδρος Ράπτης
Video art: Αλέξανδρος Ράπτης
Ερμηνεύουν: Νίκος Γεωργάκης, Αλεξάνδρα Ντεληθέου, Γιάννης Λάζαρης,
Τατιάνα Μύρκου, Αποστόλης Λεβεντόπουλος
Φωτισμοί: Έλενα Μαργαριτίδη
Κατασκευή κούκλας: Άννα Μαγουλιώτη
Δημιουργία αφίσας: Ρίκα Φατσέα

Έναρξη: Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010
Σκηνή 104 +1: Δευτέρα & Τρίτη
Ώρα έναρξης: 21.00
Διάρκεια παράστασης: 60’
Τιμές εισιτηρίων: 12€ γενική είσοδος

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
104: Θεμιστοκλέους 104, Εξάρχεια * Τηλέφωνο: 210 3826185

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ο πρώτος κύκλος/λειτουργία είναι ένα φωτογραφικό και κινηματογραφικό φίλμ. Ένα όνειρο στο οποίο η ζωή, ο έρωτας, οι διαφορετικοί πολιτισμοί, το μεταφυσικό, το οικείο και διαφορετικό κάνουν την εμφάνιση τους μέσα από κατακερματισμένα πλάνα. Η εικόνα, άλλοτε ρεαλιστική και άλλοτε αλλοιωμένη, παίζει με τις χρωματικές αντιθέσεις, το γρήγορο μοντάζ, λουπάροντας σε διαφορετικές ταχύτητες, πλάνα, δίνοντας έτσι μια αίσθηση ψυχεδελικού trip.

Μέσα σε αυτήν την ονειρική εικονικότητα έρχεται να προστεθεί και το στοιχείο του ήχου. Ένας συνδυασμός από ηχητικά περιβάλλοντα (θάλασσα, αέρας, βροχή, φωνές πλήθους) πλεγμένα με μουσικές από τη σύγχρονη ισλανδική σκηνή (Leaf) τις μιξαρισμένες μελωδίες της ninjatunes (Amon Tobin, Cinematic Orchestra, Bill Laswell), αλλά και από το χώρο της σινεφίλ μουσικής (Max Richter) κ.ά συνθέτουν την κινηματογραφική παρτιτούρα δίνοντας στο θεατή την ευκαιρία να ταξιδέψει στον χώρο και τις προσωπικές του μνήμες.

Στο δεύτερο κύκλο/λειτουργία της συνθετικής performance προστίθεται η παρουσία των ηθοποιών, οι οποίοι ερμηνεύουν με τρόπο ποιητικό, ειρωνικό αλλά και με χιούμορ τα κείμενα των Σάμιουελ Μπέκετ «Μερσιέ και Καμιέ», Μπέρναρντ Βέρμπερ «Το βιβλίο του μεγάλου ταξιδιού», Λένου Χρηστίδη «Μόνολογκ» και άλλων, που αντικατοπτρίζουν διαφορετικές πλευρές του ταξιδιού, στο χρόνο, στο σώμα, στο τίποτα, στην έκπληξη. Η αναζήτηση είναι η κινητήρια δύναμη που ωθεί τη χορεύτρια Τατιάνα Μύρκου να εξερευνήσει μέσα από τις προσωπικές της διαδρομές το ταξιδεύων σώμα χρησιμοποιώντας την κινησιολογία για να αναβιώσει το δικό της ταξίδι αλλά και να σχολιάσει τους performers-συνταξιδευτές. Στην ιδια κλίμακα αλλά με διαφορετικό τρόπο ο μουσικός, Αποστόλης Λεβεντόπουλος συνθέτει με τη σειρά του ένα μουσικό ταξίδι ηχητικών εντυπώσεων και μελωδιών.