Ενας αιώνας ελληνικής ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής στο Τελλόγλειο Ιδρυμα

15.03.2002
To Τελλόγλειο Ίδρυμα παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό τη Συλλογή Δημητρίου Τσάμη. Η συλλογή, που δωρήθηκε πρόσφατα στο Ίδρυμα, περιλαμβάνει 502 έργα εξήντα τεσσάρων καλλιτεχνών, κυρίως Ελλήνων αλλά και ξένων. Ο κ. Δημήτριος Τσάμης έχοντας περάσει τα σχολικά και φοιτητικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε νομικά και πιάνο, ανέπτυξε μία ιδιαίτερη σχέση με την πόλη. Αυτός ήταν και ο λόγος που εμπιστεύθηκε το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών για να δωρήσει τη συλλογή του.
&00 To Τελλόγλειο Ίδρυμα παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό τη Συλλογή Δημητρίου Τσάμη. Η συλλογή, που δωρήθηκε πρόσφατα στο Ίδρυμα, περιλαμβάνει 502 έργα εξήντα τεσσάρων καλλιτεχνών, κυρίως Ελλήνων αλλά και ξένων.
Ο Δημήτριος Τσάμης έχοντας περάσει τα σχολικά και φοιτητικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε νομικά και πιάνο, ανέπτυξε μία ιδιαίτερη σχέση με την πόλη. Αυτός ήταν και ο λόγος που εμπιστεύθηκε το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών για να δωρήσει τη συλλογή του. Συνδέθηκε προσωπικά με καλλιτέχνες όπως ο Ρέγκος, ο Γαλάνης, ο Θεοδωρόπουλος και ο Κορογιαννάκης.

Η συλλογή Δημητρίου Τσάμη, αποτέλεσμα μισού αιώνα συλλεκτικής δραστηριότητας, αποτελεί μία εξαιρετική περιήγηση στην ελληνική τέχνη (χαρακτική, ζωγραφική, γλυπτική) και έρχεται να συμπληρώσει την αξιόλογη συλλογή του Ιδρύματος. Η σπουδαιότητα της υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων -πρώιμα δείγματα δουλειάς σημαντικών δημιουργών του 19ου αιώνα. Αξιοσημείωτος είναι και ο μεγάλος αριθμός χαρακτικών και σχεδίων του Δημητρίου Γαλάνη που δίνει μία ολοκληρωμένη εικόνα της καλλιτεχνικής του πορείας.

Στο ισόγειο του κτιρίου ο επισκέπτης θα μπορεί να θαυμάσει ελαιογραφίες και σχέδια των μεγαλύτερων Ελλήνων δημιουργών του 19ου και 20ού αιώνα (Αλταμούρας, Βικάτος, Βιτσώρης, Βολανάκης, Γιαλλινάς, Γουναρόπουλος, Γύζης, Πανταζής, Παρθένης, Προσαλέντης, Ρέγκος, Ροϊλός, Ρωμανίδης, Σαββίδης, Τσαρούχης, Χαλεπάς, Χατζής κ.α.).
Στον πρώτο και στο δεύτερο όροφο θα εκτίθενται χαρακτικά Ελλήνων (Γαλάνης, Θεοδωρόπουλος, Κανέλλης, Κογεβίνας, Κορογιαννάκης, Παπαδημητρίου κ.ά.) και ξένων καλλιτεχνών (Degas, Matisse, Morisot, Renoir, Van Dongen κ.ά.) του 20ου αιώνα. Φιλοξενούνται ακόμη γλυπτά του Απάρτη, του Σώχου, του Τόμπρου και του Θωμόπουλου.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2002, στις 20.00, παρουσία του κυρίου Τσάμη.
Η έκθεση - της οποίας αποκλειστικός χορηγός επικοινωνίας είναι ο Ομιλος ALPHA - θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2002. Κατά τη διάρκειά της θα υπάρχει δυνατότητα ξεναγήσεων και θα πραγματοποιούνται καθημερινά ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεία. Τις Κυριακές θα λειτουργεί το Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Παιδείας (11.00-14.00) για παιδιά 6-15 ετών καθώς και Εργαστήρι Μουσικής Προπαιδείας (11.30-13.00) για παιδιά 3-8 ετών.

Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 10.00 - 20.00, Σάββατο 12.00 - 20.00, Κυριακή 11.00 - 20.00