Ομαδική έκθεση στην γκαλερί Τερρακόττα

14.03.2002
Στις 21 Μαρτίου 2002, στην αίθουσα Τέχνης Τερρακόττα στη Θεσσαλονίκη/Tin T θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ομαδική έκθεση ο Λάζαρος Ζήκος, ο Κοσμάς Λιλικάκης και η Ελένη Μιχαλακοπούλου.
Στις 21 Μαρτίου 2002, στην αίθουσα Τέχνης Τερρακόττα στη Θεσσαλονίκη/Tin T θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ομαδική έκθεση ο Λάζαρος Ζήκος, ο Κοσμάς Λιλικάκης και η Ελένη Μιχαλακοπούλου.

Ο Λάζαρος Ζήκος δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στο χώρο του βιβλίου και συνεργάζεται με πολλά γνωστά περιοδικά. Ωστόσο οι μεγάλες αγάπες του είναι τα Fanzine- έχει και ο ίδιος μια τεράστια συλλογή- και τα κόμικς. Ο πρωτόλειος χαρακτήρας και οι ενδιαφέρουσες εικαστικές και γραφιστικές λύσεις των κόμικς και των fanzine, ενδιαφέρουν πολύ το Λάζαρο Ζήκο, που το μεγάλο μέρος της δουλειάς του γίνεται πάνω σε κατασκευές από χαρτόνια που βρίσκει ο ίδιος στους δρόμους. Αγαπημένο άλλωστε θέμα του είναι η πόλη και τα αδιέξοδά της.

Χρησιμοποιώντας "ευτελή" και ετερόκλητα υλικά, αντικείμενα τόσο "άχρηστα" όσο ένα παιδικό παιχνίδι, ο Κόσμας Λιλικάκης, δημιουργεί μικρούς ή και μεγαλύτερους, χαριτωμένους, αλλά συνάμα παράδοξους κόσμους. Τα αυτόφωτα κουτιά του φιλοξενούν ακινητοποιημένους μικρόκοσμους, οι οποίοι, όμως, με το επιθετικό φόντο και το φως που περιβάλλει το χώρο τους, μοιάζουν έτοιμοι να αναλάβουν δράση. Με αισθητική που παραπέμπει σε κόμικς, αλλά συγχρόνως και σε διάκοσμο παιδικού δωματίου, τα έργα του Κοσμά Λιλικάκη κλείνουν το μάτι στον ενήλικο κόσμο μας.

Η Ελένη Μιχαλακοπούλου τέλος, δημιουργεί συνθέσεις κοντά στον πάλαι ποτέ νέο αμερικανικό ρεαλισμό με αρκετή δόση χιούμορ και σουρεαλιστικού στοιχείου. Μεγεθύνει με ειρωνική στάση μια ανθρώπινη κατάσταση, ώστε να γίνει σχεδόν γκροτέσκα θεατρική δράση. Τα έργα της είναι πειστικά, γιατί το σχέδιο και το χρώμα είναι ζωγραφική και όχι εικονογράφηση. Η ειρωνεία των έργων δεν βγαίνει από την περιγραφή, αλλά από τη ζωγραφική. Οι σχέσεις των χρωμάτων είναι ειρωνικές, το σχέδιο αποκαλύπτει και η περιγραφή είναι τόση όσο χρειάζεται.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 20 Απριλίου 2002