Εντυπωσιακό γκαλά χορού στο Μέγαρο

05.01.2010
Πέντε παραστάσεις με επτά μεγάλους αστέρες από τέσσερα κορυφαία θέατρα της Ευρώπης: την Eθνική Όπερα του Παρισιού, την Όπερα του Βερολίνου, το Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης και το Βασιλικό Μπαλέτο της Δανίας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ξεκίνησε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το εντυπωσιακό Γκαλά Χορού, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει πέντε παραστάσεις με επτά μεγάλους αστέρες από τέσσερα κορυφαία θέατρα της Ευρώπης: την Eθνική Όπερα του Παρισιού, την Όπερα του Βερολίνου, το Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης και το Βασιλικό Μπαλέτο της Δανίας.

Το πρόγραμμα έχει επιμεληθεί ο μεγάλος Ιταλός χορογράφος και χορευτής Ρενάτο Τζανέλλα, όλες οι οχοργραφίες έχουν συνδετικό κρίκο το βαλς και ακούγονται μουσικές συνθετών όπως Σοπέν, Τσαικόφσκι, Στράους και Μάλερ.

Μια μοναδική ευκαιρία για τους φίλους της ορχηστικής τέχνης να απολαύσουν τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της νέας χορευτικής γενιάς σε ένα μαγευτικό Γκαλά Μπαλέτου που θα φιλοξενηθεί την Κυριακή 10, την Τρίτη 12, την Τετάρτη 13, την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010 στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη.

Σε αυτή τη νέα παραγωγή, για την πραγματοποίηση της οποίας ένωσαν τις δυνάμεις τους ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και η Εθνική Λυρική Σκηνή, οι πρώτοι χορευτές, οι σολίστ, οι κορυφαίοι και το corps de ballet της Ε.Λ.Σ. υποδέχονται στην Ελλάδα διακεκριμένους δεξιοτέχνες της χορευτικής τέχνης:

Τους πρώτους χορευτές Ελεονόρα Αμπανιάτο και Μπενζαμέν Πεκ (Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας του Παρισιού), Σόκο Νακαμούρα και Βίσλαβ Ντούντεκ (Μπαλέτο του Βερολίνου), Αναστασία και Ντένις Ματβιένκο (Μπαλέτο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης), καθώς και τον ελληνικής καταγωγής σολίστ του Βασιλικού Μπαλέτου της Δανίας, Τιμ Ματιάκη. Θα τους συνοδεύσει η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που θα καθοδηγήσει από το πόντιουμ ο αρχιμουσικός Ηλίας Βουδούρης.

Το πρόγραμμα φέρει την υπογραφή του Ιταλού Ρενάτο Τζανέλλα (χορευτής, μεταξύ άλλων, του Μπαλέτου της Βασιλείας και της Στουτγάρδης, Διευθυντής επί μία δεκαετία του Μπαλέτου της Όπερας της Βιέννης και από το 2001 της Σχολής του Μπαλέτου της Κρατικής Όπερας της Βιέννης), ο οποίος έχει κληθεί επανειλημμένως από την περίφημη Μουζίκφεράιν της αυστριακής πρωτεύουσας να χορογραφήσει τη δημοφιλέστατη και πάντα λαμπερή πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης που μεταδίδεται ραδιοτηλεοπτικά σε εκατοντάδες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Έχοντας στο ενεργητικό του πάνω από 70 χορογραφίες και δεκάδες μετακλήσεις στο εξωτερικό, ο Τζανέλλα γνωρίζει άριστα όχι μόνο την τεχνική του βαλς αλλά και την απήχησή του, τόσο στους ερμηνευτές όσο και στους θεατές. Γι’ αυτό, με τη συνδρομή της βοηθού του Αλεσσάντρα Πασκουάλι, χρησιμοποίησε τον συγκεκριμένο χορό σαν ένα είδος συνδετικού κρίκου μεταξύ των χορογραφιών του γκαλά.

«Πρόσκληση για χορό», λοιπόν! Και τι καλύτερο για αρχή από τη χορογραφία Alles Waltzer του Ρενάτο Τζανέλλα σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση, η οποία είχε αρχικά δημιουργηθεί για το Μπαλέτο της Όπερας της Βιέννης. Τo Alles Waltzer βασίζεται κυρίως στη μαγευτική μουσική του Γιόχαν Στράους υιού. Έτσι, κατά την έναρξη της βραδιάς, η Σόκο Νακαμούρα και το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα παρουσιάσουν μια καντρίλια (έργο 272) που ο ξακουστός μουσουργός εμπνεύσθηκε από τον Χορό μεταμφιεσμένων του Βέρντι, καθώς και την πόλκα Ζήτω οι Μαγιάροι!.

Τα pas de deux που επέλεξε να συμπεριλάβει ο Ρενάτο Τζανέλλα στο πρόγραμμα του γκαλά παρουσιάζουν την πρόοδο του χορού από τη ρομαντική εποχή μέχρι σήμερα. Το πρώτο pas de deux προέρχεται από το μπαλέτο Η Γιορτή των Λουλουδιών στο Γκεντσάνο (σε χορογραφία του διάσημου Δανού μαιτρ Ωγκύστ Μπουρνονβίλ και σε μουσική των Χέλστεντ και Πάουλι), ένα έργο βασισμένο στην ερωτική ιστορία του Πάολο και της Ρόζας, πρωταγωνιστών του μυθιστορήματος του Αλεξάνδρου Δουμά Ταξιδιωτικές Εντυπώσεις. Χορεύουν η Ευρυδίκη Ισαακίδου και ο Tim Matiakis.

Επιστροφή και πάλι στον μελωδικό κόσμο της βιεννέζικης μουσικής με την περίφημη Πιτσικάτο πόλκα των Γιόχαν και Γιόζεφ Στράους που θα χορέψουν η Σόκο Νακαμούρα και ο Βίσλαβ Ντούντεκ. Αμέσως μετά, στο προσκήνιο επανέρχεται για μια ακόμη φορά ο Αλέξανδρος Δουμάς με την «Κυρία με τις καμέλιες», την κατ’ εξοχήν εμβληματική ηρωίδα του ευρωπαϊκού Ρομαντισμού που κατέκτησε τις καρδιές του κόσμου είτε ως Βιολέτα Βαλερύ στην «Τραβιάτα» του Βέρντι είτε ως Μαργαρίτα Γκωτιέ στη χορευτική της εκδοχή.

Σε αυτό το pas de deux, την Μαργαρίτα θα ενσαρκώσει η Ελεονόρα Αμπανιάτο και τον αγαπημένο της Αρμάνδο Ντυβάλ ο Μπενζαμέν Πεκ, ένα από τα λαμπρότερα «ετουάλ» του Μπαλέτου της Εθνικής Όπερας του Παρισιού. Η χορογραφία φέρει την υπογραφή του αμερικανικής καταγωγής και ιδιαίτερα δημοφιλούς στο ελληνικό κοινό Τζων Νόιμαγιερ, ενός εκ των σπουδαιότερων εκπροσώπων του νεοκλασικισμού στο χορό. Τους δύο δεξιοτέχνες του μπαλέτου θα πλαισιώσει μουσικά ο γνωστός πιανίστας Διονύσης Μαλλούχος.

Ακολουθεί, στη συνέχεια, το Μπαλέτο της Ε.Λ.Σ. με το βαλς «Η ζωή του καλλιτέχνη» (έργο 316) του Γιόχαν Στράους υιού. Ο επίλογος του πρώτου μέρους ανήκει στο δεξιοτεχνικών απαιτήσεων Grand Pas Classique από την όπερα-μπαλέτο Ο Θεός και η Μπαγιαντέρα (χορογραφία: Βίκτορ Κσόβσκι, μουσική: Ντανιέλ Ωμπέρ) που θα ερμηνεύσουν οι βιρτουόζοι πρώτοι χορευτές του Μπαλέτου του Θεάτρου Μαριίνσκι Αναστάζια και Ντένις Mατβιένκο.

Το δεύτερο μέρος της βραδιάς θα αρχίσει με τη Σουίτα σε λευκό (μουσική: Εντουάρ Λαλό), ένα απόσπασμα από το μπαλέτο Ναμουνά του. Την υψηλότατων τεχνικών απαιτήσεων χορογραφία υπογράφει ο Σερζ Λιφάρ, Τη χορογραφία θα ερμηνεύσουν οι Ελεονόρα Αμπανιάτο και Μπενζαμέν Πεκ.

Επιστροφή, στη συνέχεια, στη μεγάλη Ρωσική Σχολή, με την τραγική ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας, έτσι όπως την αφηγήθηκε ο κορυφαίος Ρώσος χορευτής και χορογράφος Λεονίντ Λαβρόφσκι, μέσα από τη γεμάτη δραματικότητα μουσική του Σεργκέι Προκόφιεφ. Χορεύουν οι Αναστάζια και Ντένις Ματβιένκο.

Ακολουθεί σύντομη ανάπαυλα με την γρήγορη πόλκα Leichtes Blut, έργο 319 (μουσική: Γιόχαν Στράους υιός, χορογραφία: Σερζ Λιφάρ) που θα χορέψει και πάλι το Μπαλέτο της Ε.Λ.Σ. Το κλίμα θα αλλάξει και πάλι με τη σύγχρονη χορογραφία Round about Tim (σε πρώτη παγκόσμια).

Από μια τέτοια βραδιά δεν θα μπορούσαν να λείπουν, ασφαλώς, οι Φωνές της άνοιξης (έργο 410), ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά βιεννέζικα βαλς. Θτο παρουσιάσουν οι χορευτές του Μπαλέτου της Ε.Λ.Σ., οι οποίοι αμέσως μετά θα δώσουν τη σκυτάλη στους Σόκο Νακαμούρα και Βίσλαβ Ντούντεκ που θα μεταφέρουν τους θεατές σε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα με το αισθαντικό Adagietto της Πέμπτης Συμφωνίας του Γκούσταβ Μάλερ.

Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες είναι οι πρώτοι χορευτές του Μπαλέτου της Εθνικής Όπερας του Παρισιού Ελεονόρα Αμπανιάτο και Μπενζαμέν Πεκ και οι επίσης πρώτοι χορευτές του Μπαλέτου του Βερολίνου Σόκο Νακαμούρα και Βίσλαβ Ντούντεκ, καθώς και Αναστάζια και Ντένις Ματβιένκο του Μπαλέτου Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης. Μαζί τους εμφανίζεται ο Τιμ Ματιάκης, σολίστ του Βασιλικού Μπαλέτου της Δανίας.

Info

Τι: Γκαλά Μπαλέτου

Που: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη.

Πότε: 10, 12, 13, 14 & 15 Ιανουαρίου, ώρα 20.00.

Το κοινό μπορεί να προμηθεύεται ήδη τα εισιτήριά του για το Γκαλά Μπαλέτου, επιλέγοντας θέσεις των 10,50 € (Φοιτητικά), 18 €, 33 €, 47 € και 65 € (Διακεκριμένη Ζώνη).