Theophile Gautier, Αρρία Μαρκέλλα και άλλα φανταστικά διηγήματα

22.02.2002
Σ' όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ο Τheophile Gautier υπηρέτησε το λογοτεχνικό είδος του φανταστικού. Εγραψε ο ίδιος φανταστικές νουβέλες και διηγήματα, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εισαγωγή συγγραφέων όπως ο Hoffmann και ο Achim d' Arnim στη Γαλλία, συμμετείχε ενεργά στο διάλογο με τους συγγραφείς της εποχής του.
"O Gautier συλλαμβάνει το φανταστικό με αφετηρία τη δύναμη του βλέμματος που σταθεροποιείται με τη μεσολάβηση της γραφής. Το μάτι είναι μία εστία ακτινοβολίας, που εκφράζει το περιεχόμενο της σκέψης και της αίσθησης, παράγει μια διαστημική ακτινοβολία και έναν φωτεινό μαγνητισμό μέσω των οποίων το Εγώ οικειοποιείται τα αντικείμενα και εγκαθιστά μία σχέση με το Εσύ με τη μορφή μιας κατάκτησης ή μιας γοητείας- σχέση που μπορεί εξάλλου να αντιστραφεί και να γίνει μία τυραννία του Εγώ από το Εσύ. Τείνει να ιδιοποιηθεί το άπειρο μέσω της διαστολής της όρασης και να υποτάξει το ανθρώπινο πρόσωπο μέσω του μαγνητικού ρευστού ...
Ο φανταστικός παραμυθάς διαθέτει αυτήν την οραματική δύναμη που διαρρηγνύει τα σύνορα του χώρου και του χρόνου για να προβληθεί στο άπειρο και χρησιμοποιεί αυτήν την υπνωτιστική δύναμη με την οποία είναι προικισμένο το βλέμμα. Η Κλάριμοντ, στην Ερωτευμένη νεκρή, σαγηνεύει τον Ρομυάλντ με τον φωσφορισμό που εξαπολύουν οι κόρες των ματιών της ..." (απόσπασμα από την εισαγωγή του βιβλίου)

Σ' όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ο Τheophile Gautier υπηρέτησε το λογοτεχνικό είδος του φανταστικού. Εγραψε ο ίδιος φανταστικές νουβέλες και διηγήματα, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εισαγωγή συγγραφέων, όπως ο Hoffmann και ο Achim d' Arnim στη Γαλλία, συμμετείχε ενεργά στο διάλογο με τους συγγραφείς της εποχής του. Η λογοτεχνική του επικράτεια βρίσκεται στο σημείο συνάντησης του ρομαντισμού και του αισθητισμού, σ' έναν κόσμο που ακροβατεί στα σύνορα του πραγματικού και του εξωπραγματικού. Δημιουργεί μια λογοτεχνία του ονείρου, όπου η επιθυμία προβάλλεται σ' έναν κόσμο έξω από τους περιορισμούς του χρόνου και του εφικτού, όπου το ιδεώδες γίνεται απτό και ταυτόχρονα επικίνδυνο και απειλητικό. Το παρελθόν και το μέλλον συμπλέκονται, κόσμοι περασμένοι και υπερβατικοί ζωντανεύουν, γυναίκες φαντάσματα επανέρχονται στη ζωή.
Εξαιρετικά χρήσιμη για την κατανόηση του βιβλίου είναι η διαφωτιστικότατη εισαγωγή και το επίμετρο .

Εκδόσεις Αγρα
Τίτλος: Αρρία Μαρκέλλα και άλλα φανταστικά διηγήματα
Συγγραφέας: Theophile Gautier
Μετάφραση: Εφη Γιαννοπούλου
Εισαγωγή: Marc Eigeldinger
Σελίδες: 368
ΙSBN: 960-325-401-0