Εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό το νέο Βυζαντινο Μουσείο Βέροιας

23.02.2002
"Ο πολιτισμός είναι βασικό στοιχείο της καθημερινής μας ζωής", τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά ομιλία του το βράδυ της Παρασκευής στα εγκαίνια του νέου Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας. "Σε πείσμα της παραπολιτικής ασημαντολογίας και της μιζέριας που χαρακτηρίζουν τη σημερινή συγκυρία, η ίδρυση του Μουσείου αποδεικνύει ότι όχι μόνο μπορεί να αξιοποιηθεί η φαντασία, αλλά να οδηγήσει σε μία δημιουργική πολιτιστικής πρόταση", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
"Ο πολιτισμός είναι βασικό στοιχείο της καθημερινής μας ζωής", τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά ομιλία του το βράδυ της Παρασκευής στα εγκαίνια του νέου Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας. "Σε πείσμα της παραπολιτικής ασημαντολογίας και της μιζέριας που χαρακτηρίζουν τη σημερινή συγκυρία, η ίδρυση του Μουσείου αποδεικνύει ότι όχι μόνο μπορεί να αξιοποιηθεί η φαντασία, αλλά να οδηγήσει σε μία δημιουργική πολιτιστικής πρόταση", είπε ο πρωθυπουργός.

Στην ομιλία του ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, επισήμανε ότι σε όλη την Ελλάδα κατασκευάζονται ή ανακαινίζονται 80 Μουσεία. Αναφέρθηκε επίσης στη διαδρομή που θα κάνει η Ολυμπιακή Φλόγα σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στην προώθηση της ιδέας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Το Βυζαντινό Μουσείο στεγάζεται στον Παλιό Μύλο του Μάρκου, ένα πρόσφατα συντηρημένο κτίριο των αρχών του 20ού αιώνα, και φιλοξενεί μια μοναδική και πραγματικά ανεκτίμητη συλλογή περίπου 45 εκθεμάτων. Τριάντα μία φορητές εικόνες θαυμάσιας τεχνοτροπίας (μεταξύ των οποίων και τέσσερις αμφιπρόσωπες), τέσσερις αποτοιχισμένες τοιχογραφίες από ναούς και κοσμικά κτίρια, δύο ψηφιδωτά δάπεδα, αρχιτεκτονικά γλυπτά και μαρμάρινες επιγραφές, ταφικά ευρήματα και χειρόγραφα, αντικείμενα αγγειοπλαστικής και μικροτεχνίας, νομίσματα και ξυλόγλυπτα, περιλαμβάνονται στο υλικό της μόνιμης έκθεσης του μουσείου. Τα εκθέματα αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της βυζαντινής παράδοσης, έως και την όψιμη μεταβυζαντινή εποχή.
Η έκθεση χωρίζεται σε πέντε ενότητες εκ των οποίων οι τρεις αναφέρονται στις σχέσεις της Βέροιας με την Κωνσταντινούπολη, τη Θεσσαλονίκη και την Καστοριά, η μία φιλοξενεί χάλκινα και χρυσά νομίσματα του Μεσαίωνα και η τελευταία που περιλαμβάνει τις φορητές εικόνες και αφορά τη ζωγραφική.