Η "Φλαντρώ" του Παντελή Χορν στο Πρόβα!

28.11.2007
Tη «Φλαντρώ» του Παντελή Χορν, ένα έργο πρωτοπόρο για την εποχή του, προκλητικό και τολμηρό, παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου «Πρόβα».

Tη «Φλαντρώ» του Παντελή Χορν, ένα έργο πρωτοπόρο για την εποχή του, προκλητικό και τολμηρό, παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου «Πρόβα».
Το έργο γράφτηκε το 1925 και παρουσιάστηκε στο θέατρο για πρώτη φορά από τη Μαρίκα Κοτοπούλη. Η κριτική το θεωρεί ως ένα από τα καλύτερα έργα της νεοελληνικής δραματικής παραγωγής.

Πρόκειται για μια τραγωδία του πόθου που έχει ως ηρωίδα τη Φλαντρώ, ένα θηλυκό που φτάνει να αγνοεί τους νόμους της φύσης και του μέτρου. Άλλωστε και το όνομα Φλαντρώ σημαίνει φίλανδρος, από το "άντρας" και "φιλώ", δηλ. είναι η γυναίκα που αγαπά τον άντρα. Ο Παντελής Χόρν θεωρεί ότι το σεξουαλικό στοιχείο είναι καθοριστικός παράγοντας της ανθρώπινης μοίρας, ερευνά τις περιοχές που υπερβαίνουν τη φυσική τάξη των πραγμάτων και αναδεικνύει τους λόγους που μπορούν να καταστρέψουν μια ζωή. Η Φλαντρώ μη μπορώντας να σμίξει ερωτικά με το αντικείμενο του πόθου της, τον Σερδάρη, τον σκοτώνει. Είναι η μόνη ηδονή όπου μπορεί να διοχετευτεί το πάθος της.

Η ιστορία
Το έργο διαδραματίζεται σ’ ένα νησί του Αιγαίου. Η αρχόντισσα Φλαντρώ έχει δυο κόρες, τη Χρύσω, από τον πρώτο της γάμο, και τη Μυρτώ, από το δεύτερο άντρα της, ο οποίος, αφού την κακομεταχειρίστηκε, της εμπιστεύτηκε πριν πεθάνει τη Γαρουφαλιά, το νόθο παιδί του. Στο νησί ζει κι ένας περίφημος καρδιοκατακτητής, ο Νότης Σερδάρης, που πλάνεψε πολλές γυναίκες- γι’ αυτό και τώρα κρύβεται, καθώς τα παλικάρια του χωριού ζητούν να τον σκοτώσουν. Η Φλαντρώ είναι ερωτευμένη μαζί του και επιδιώκει να τον παντρέψει με την πρώτη της κόρη, τη Χρύσω, έτσι ώστε να βρίσκεται κοντά του. Το σχέδιό της ανατρέπεται όταν ένας αμοιβαίος έρωτας γεννιέται ανάμεσα στο Νότη Σερδάρη και τη Μυρτώ. Τυφλωμένη από το ανικανοποίητο πάθος της, όταν εκείνος την αρνείται, η Φλαντρώ τον παραδίδει στο αγριεμένο πλήθος που τον σκοτώνει. Έτσι ο αγαπημένος της δεν ανήκει πια σε καμιά γυναίκα.

Η «Φλαντρώ» έχει ανέβει στην ελληνική θεατρική σκηνή από το Θίασο Μαρίκας Κοτοπούλη, 1925, με την Μαρίκα Κοτοπούλη στον κεντρικό ρόλο, το Εθνικό Θέατρο, 1979, σκηνοθεσία Ντίνος Δημόπουλος, με την Αλέκα Κατσέλη εναλλάξ με την Κάκια Παναγιώτου στον κεντρικό ρόλο, το Άρμα Θέσπιδος, 1980-1981, σκηνοθεσία Κωστής Μιχαηλίδης, με την Τιτίκα Νικηφοράκη, και το Θέατρο τση Ζάκυθος, 2003, σκηνοθεσία Βασίλης Νικολαΐδης, με την Τζένη Ρουσσέα.

Δραματουργική επεξεργασία- Σκηνοθεσία Σωτήρης Τσόγκας
Σκηνικά?κοστούμια Μιχάλης Σδούγκος
Μουσική σύνθεση Νίκος Χαριζάνος
Μελοποίηση και διδασκαλία τραγουδιών Δημοσθένης Φιστουρής
Φωτισμοί Γιάννης Μανιμανάκης
Βοηθός σκηνοθέτη Έφη Κοσμά

Παίζουν οι Ηθοποιοί: Μαίρη Ραζή (Φλαντρώ), Νίκος Παπαδόπουλος (Νότης), Άντρια Ράπτη (Μυρτώ) Χρυσανθή Γεωργιάδου (Χρύσω), Κοραλία Τσόγκα (Γαρουφαλιά)

Παραστάσεις
Πέμπτη: 7.30 μμ (λαϊκή)
Παρασκευή & Σάββατο: 9.15 μμ
Κυριακή: 7.30 μμ

Διάρκεια παράστασης: 100’
Τιμή εισιτηρίου: 20€, Λαϊκή: 15€, Φοιτητικά, ομαδικά:12€
Χωρητικότητα θεάτρου: 90 θέσεις
Ώρες ταμείου: 10.00 πμ - 9.30 μμ
Έναρξη παραστάσεων: Πέμπτη 29 Νοεμβρίου

«ΠΡΟΒΑ» (Αχαρνών και Ηπείρου 39, τηλ: 210-8818.117, 210-8818.326)