Δύο έργα Μπέικον για 70 εκατ. δολάρια

16.11.2007
Εβδομήντα εκατομμύρια δολάρια για δύο πίνακες του Φράνσις Μπέικον σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη και το χρηματιστήριο της τέχνης καλά κρατεί!
Ο πίνακας του Φράνσις Μπέικον "Second Version of Study for a Bullfight" No. 1 (1969) και μια αυτοπροσωπογραφία του καλλιτέχνη πουλήθηκαν έναντι 70 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's στη Νέα Υόρκη.

Και ενώ την περασμένη εβδομάδα πίνακας του Vincent van Gogh σε δημοπρασία ιμπρεσιονιστικών έργων δεν βρήκε αγοραστή και πολλά σχόλια έγιναν για το αν αντέχει το χρηματιστήριο της σύγχρονης τέχνης τις εξωφρενικές τιμές εκκίνησης των έργων, με αυτή τη δημοπρασία διαψεύστηκαν και οι πιο απαισιόξοι.

Το πορτρέτο του Μπέικον αγοράστηκε έναντι 21 εκατ. ευρώ, ενώ η Σπουδή της ταυρομαχίας "έπιασε" τα 29 εκατ. ευρώ. Τα δύο έργα θα εκτεθούν δημοσίως στη Μαδρίτη πριν ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη το φθινόπωρο.

Ο Φράνσις Μπέικον (1909-1992) γεννήθηκε στο Δουβλίνο και μετακόμισε με την οικογένειά του στο Λονδίνο το 1926. Το Βερολίνο υπήρξε σημαντικός σταθμός στην προσωπική του εξέλιξη... Αν και δεν έλαβε κανενός είδους "εικαστική" παιδεία, ήδη από το 1930 άρχισε να εκθέτει τα έργα του. Μια δεκαετία μετά έγινε πασίγνωστος στους καλλιτεχνικούς κύκλους για τα αγωνιώδη ζωγραφικά του έργα και τις παραμορφωμένες φιγούρες του. Αναδρομικές εκθέσεις του έχουν φιλοξενήσει οι σημαντικότερες αίθουσες τέχνης στον κόσμο. Πέθανε από ανακοπή καρδιάς στη Μαδρίτη το 1992. Σήμερα τα έργα του είναι από τα πιο δημοφιλή στις δημοπρασίες έργων τέχνης του 20ου αιώνα.