Ολα είναι έτοιμα για τη «μεταφορά του αιώνα»! Τα αγάλματα στο Παλιό Μουσείο Ακροπόλεως είναι τυλιγμένα με λευκά υφάσματα. Οι συντηρητές βάζουν στα αρχαία τα τελευταία υγρά κι έχει ανοιχτεί μια μεγάλη έξοδος πλάτους δύο μέτρων, καθώς την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, για πρώτη φορά ύστερα από αιώνες, τα 330 μεγάλα εκθέματα του μουσείου της Ακρόπολης, τα 4.200 μικρά αντικείμενα και τα 80 της αποθήκης του Μουσείου θα εγκαταλείψουν τον Ιερό Βράχο και θα μεταφερθούν στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως με τρεις γερανούς.
Ενα νέος που σέρνει βόδια κι ένα νέος που σέρνει κριάρια, οι δύο αυτές εικόνες από την πομπή των Παναθηναίων, που απεικονίζεται σε δύο λίθους της Βόρειας Ζωφόρου του Παρθενώνα, θα είναι τα πρώτα κομμάτια που θα βρεθούν στο Νέο Μουσείο.
Το πρωί της Πέμπτης 11 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη δοκιμή με κιβώτιο που δεν θα περιέχει αρχαίο αντικείμενο. Πώς θα γίνεται η μεταφορά: Πρώτα τα αγάλματα θα μπαίνουν σε κιβώτιο με ρόδες. Το κιβώτιο με ιμάντες θα μεταφέρεται στην αυλή του Παλιού Μουσείου, όπου θα το παραλαμβάνει ο πρώτος γερανός - προς το παρόν βρίσκεται υπό κατασκευή. Αυτό μάλλον είναι και το πιο δύσκολο σημείο, γιατί το άγαλμα θα κατεβαίνει από ύψος περίπου 55 μέτρων. Η υπόλοιπη διαδρομή του αγάλματος -περίπου 300 μέτρα- θα γίνεται πολύ κοντά στο έδαφος.
Ο δεύτερος γερανός, που είναι ήδη έτοιμος, θα το παραλαμβάνει δίπλα από το αρχαίο Θέατρο του Διονύσου κι ο τρίτος θα βρίσκεται στα όρια του Νέου Μουσείου της Ακροπόλεως και της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Η διαδρομή του κάθε κομματιού θα διαρκεί περίπου δυόμισι ώρες για να αποφεύγονται οι κραδασμοί, ενώ καθημερινά δεν θα πραγματοποιούνται πάνω από τέσσερις μεταφορές. Ετσι, περίπου σε διάστημα τριών μηνών, θα έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά.
«Προτεραιότητα», σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη, που επισκέφθηκε την Τετάρτη το Παλιό Μουσείο, «είναι η μεταφορά να γίνει με ασφάλεια και να μη διαταραχτεί ο τρόπος ζωής των περιοίκων». Οι τουρίστες κατά τη διάρκεια της μεταφοράς θα οδηγούνται από ειδικές διαδρομές, ώστε να μην περνούν κάτω από τα κιβώτια, ενώ για κάποια λεπτά θα κλείνει και η Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Συνολικά θα πραγματοποιηθούν περίπου 154 διαδρομές.
Ο επικεφαλής της επιχείρησης μεταφοράς, ο πολιτικός μηχανικός Κώστας Ζάμπας, είπε πως δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους: «Δεν μπορείς να έχεις ζημιά» σε τέτοιο εγχείρημα. Το πιο βαρύ κομμάτι ζυγίζει περίπου 2,5 τόνους, ενώ οι περισσότεροι λίθοι της Ζωφόρου ζυγίζουν 2 τόνους. Τα πολυθραυσματικά κομμάτια θα μεταφερθούν όπως είναι, ώστε να μπορούν να εκτεθούν αμέσως, ενώ για τον ίδιο λόγο κάποια αγάλματα θα μεταφερθούν μαζί με τη βάση τους.