Οδοιπορικό στο Ελληνικό Περιβάλλον

26.11.2001
Ενα οδοιπορικό στη σύγχρονη Ελλάδα μέσα από τη ματιά του Νίκου Μάργαρη, καθηγητή στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντή του National Geographic στην Ελλάδα. Μία σειρά σημειώσεων ή δημοσιευμάτων κειμένων του συγγραφέα σε εφημερίδες και περιοδικά αποτέλεσαν το έναυσμα για τη συγγραφή ενός βιβλίου που καταγράφει τη σύγχρονη Ελλάδα απ' άκρη σ' άκρη μέσα από ιστορίες και γεγονότα που κάνουν τον κάθε τόπο ξεχωριστό και ταυτόχρονα δίνουν στο κείμενο την προσωπική πινελιά του συγγραφέα για αυτά που βλέπει, ζει και τελικά περιγράφει.
Ενα οδοιπορικό στη σύγχρονη Ελλάδα μέσα από τη ματιά του Νίκου Μάργαρη, καθηγητή στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντή του National Geographic στην Ελλάδα.
Μία σειρά σημειώσεων ή δημοσιευμάτων κειμένων του συγγραφέα σε εφημερίδες και περιοδικά αποτέλεσαν το έναυσμα για τη συγγραφή ενός βιβλίου που καταγράφει τη σύγχρονη Ελλάδα απ' άκρη σ' άκρη μέσα από ιστορίες και γεγονότα που κάνουν τον κάθε τόπο ξεχωριστό και ταυτόχρονα δίνουν στο κείμενο την προσωπική πινελιά του συγγραφέα για αυτά που βλέπει, ζει και τελικά περιγράφει.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει ο Γιώργος Γραμματικάκης στον πρόλογο του βιβλίου: "Στο βιβλίο αυτό ο Μάργαρης περιηγείται την Ελλάδα, την Ελλάδα της στεριάς και των νησιών, του φυτικού κόσμου αλλά και των πουλιών- την Ελλάδα που νομίζουμε ότι ξέρουμε, αλλά πολύ φοβάμαι ότι αγνοούμε βαθύτατα. Πόσοι ξέρουν για παράδειγμα, ότι το τραγούδι των τζιτζικιών δεν είναι της τεμπελιάς, αλλά ερωτικό κάλεσμα; Ή ότι πολλά φυτά βγάζουν λουλούδια εκτός εποχής, επειδή απορυθμίζονται από τα φώτα των αυτοκινήτων; Οσο για του εκπληκτικούς περιστεριώνες της Τήνου, λίγοι ασφαλώς γνωρίζουν ότι χρησίμευαν κυρίως για την παραγωγή λιπάσματος- που είχε μάλιστα και σημαντικές εξαγωγές!- από τα περιττώματα των περιστεριών...
Εχω τη γνώμη ότι η σημασία του παρόντος βιβλίου ξεπερνά τα οικολογικά πλαίσια αλλά και την καθιερωμένη αντίληψη των περιηγήσεων. Χάρις στην ανατρεπτική ματιά του Μάργαρη, αποκτά και μια άλλη, αξιοσημείωτη διάσταση: εκείνη της αμφισβητήσεως" των κατεστημένων ιδεών. Η διάσταση είναι γνωστή στην επιστήμη- ή τουλάχιστον, σε όσους κατανοούν την πορεία της- και έχει οδηγήσει κατά καιρούς σε ριζικές της αναθεωρήσεις..."

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
Τίτλος: Οδοιπορικό στο Ελληνικό Περιβάλλον, Οικολογικά ταξίδια και ιστορίες στην Ελλάδα του 21ου αιώνα
Συγγραφέας: Ν.Σ. Μάργαρη
Πρόλογος: Γιώργος Γραμματικάκης
Σελίδες: 434
ISBN: 960-393-901-3