''Αγκαθα Κρίστι: Μυστήριο στην Μεσοποταμία''

21.11.2001
Λίγοι γνωρίζουν πως η μεγάλη συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων είχε πάθος με την αρχαιολογία. Την άγνωστη αυτή πλευρά της επιχειρεί να αποκαλύψει η έκθεση του Βρετανικού Μουσείου "Αγκαθα Κρίστι: Μυστήριο στην Μεσοποταμία". Εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα χώρων όπου εργάστηκε, αρχεία, φωτογραφίες και ταινίες της, αλλά και προσωπικά αντικείμενά της, ενθύμια από τα ταξίδια της και σπάνιες εκδόσεις βιβλίων της.
&00 "Κάποια στιγμή είπα με λύπη στον Μαξ [τον σύζυγό της] πως ήταν κρίμα που δεν μπόρεσα να ξεκινήσω την αρχαιολογια όταν ήμουν μικρή, ώστε να έχω περισσότερες γνώσεις πάνω στο θέμα και μου απάντησε: 'Δεν συνειδητοποιείς πως αυτή τη στιγμή ξέρεις περισσότερα για την προϊστορική κεραμεική από κάθε άλλη γυναίκα στην Αγγλία;' "
(Από την Αυτοβιογραφία της Α.Κρίστι.)

Λίγοι γνωρίζουν πως η μεγάλη συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων είχε πάθος με την αρχαιολογία. Την άγνωστη αυτή πλευρά της επιχειρεί να αποκαλύψει η έκθεση του Βρετανικού Μουσείου "Αγκαθα Κρίστι: Μυστήριο στην Μεσοποταμία".

Η συγγραφέας ενδιαφέρθηκε για την αρχαιολογία κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής της στον αρχαιολογικό χώρο της Ουρ, στη Μεσοποταμία (σημερινό Ιράκ) το 1928. Εκεί γνώρισε τον αρχαιολόγο και μετέπειτα σύζυγό της Max Mallowan.
Αρχισε να συμμετέχει σε ανασκαφές, βοηθώντας τον και σύντομα κέρδισε με τις ικανότητές της το σεβασμό των συνεργατών του. Εργάστηκε μαζί του στην Ουρ, τη Νινευή, την Νιρμούντ (Ασσυριακή πολη, σήμερα στο Β. Ιράκ), ενώ ταυτόχρονα, βρήκε χρόνο για να γράψει εκεί μερικά από τα πιο διάσημα βιβλία της.

Το ενδιαφέρον και το ταλέντο της Αγαθα Κρίστι στην αρχαιολογία παρουσιάζεται μέσα από ευρήματα χώρων όπου εργάστηκε, αρχεία, φωτογραφίες και ταινίες από τις ανασκαφές που γύρισε η ίδια.
Επίσης, εκτίθενται προσωπικά αντικείμενά της, ενθύμια από τα ταξίδια της, σπάνιες εκδόσεις βιβλίων της αλλά και ένα βαγόνι του διάσημου Orient Express, και διάφορα... φονικά όργανα αρχαιολογικής αξίας.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 24 Μαρτίου 2002

Περισσότερα για την Agatha Christie...