''Ενα καινούριο κόκκινο'' στο θέατρο Πόρτα

06.11.2001
Στο έργο του Χάουαρντ Μπάρκερ "Ενα καινούριο κόκκινο" που παρουσιάζεται στο Θέατρο "Πόρτα", πρωταγωνιστεί φέτος η Καριοφυλλιά Καραμπέτη ερμηνεύοντας το ρόλο μιας εκκεντρικής ζωγράφου της Αναγέννησης, με έντονη προσωπικότητα. Το έργο αφηγείται την ιστορία της Γκαλάκτια, μιας πρωτοποριακής ζωγράφου της Αναγέννησης, με ανήσυχο πνεύμα που καλείται να υμνήσει με τη ζωγραφική της τον θρίαμβο των χριστιανών απέναντι στους μωαμεθανούς στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Τελικά καταλήγει να ζωγραφίσει την φρίκη του πολέμου, γεγονός που την φέρνει σε σύγκρουση με τον Δόγη της Βενετίας.
Στο έργο του Χάουαρντ Μπάρκερ "Ενα καινούριο κόκκινο" που παρουσιάζεται στο Θέατρο "Πόρτα", πρωταγωνιστεί φέτος η Καριοφυλλιά Καραμπέτη ερμηνεύοντας το ρόλο μιας εκκεντρικής ζωγράφου της Αναγέννησης, με έντονη προσωπικότητα.
Το έργο αφηγείται την ιστορία της Γκαλάκτια, μιας πρωτοποριακής ζωγράφου της Αναγέννησης, με ανήσυχο πνεύμα που καλείται να υμνήσει με τη ζωγραφική της το θρίαμβο των χριστιανών απέναντι στους μωαμεθανούς στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Τελικά καταλήγει να ζωγραφίσει τη φρίκη του πολέμου, γεγονός που την φέρνει σε σύγκρουση με τον Δόγη της Βενετίας.

Μέσα από τη σύγκρουση το έργο πραγματεύεται πολύ ενδιαφέροντα και επίκαιρα ερωτήματα σχετικά με τη θέση του καλλιτέχνη στην κοινωνία, τον κίνδυνο που εμπεριέχεται στις "επίσημες" αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων, αλλά και το ρόλο της κριτικής. Μολονότι η πλοκή του έργου εκτυλίσσεται στη Βενετία της Αναγέννησης, δεν πρόκειται για ένα έργο εποχής, αφού είναι γραμμένο σε γλώσσα σύγχρονη και γεμάτη ηθελημένους αναχρονισμούς.

Ο πρωτότυπος τίτλος του έργου είναι "Σκηνές από μια εκτέλεση" (Scenes from an execution) και είχε γραφτεί από το συγγραφέα Χάουαρντ Μπάρκερ για το ραδιόφωνο το 1984.
Το 1990 ανέβηκε στο θέατρο Αλμέιντα του Λονδίνου με πρωταγωνίστρια την Γκλέντα Τζάκσον, το 1999 στο θέατρο Πιτ με την Κάθριν Χάντερ και σκηνοθεσία του συγγραφέα, ενώ τον χειμώνα του 2001 παρουσιάζεται στο Παρίσι με πρωταγωνίστρια την Φανύ Αρντάν.

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης
Μετάφραση: Μαριλένα Παναγιωτοπούλου, Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης
Σκηνικά: Ελένη Μαλωνοπούλου
Κοστούμια: Κλερ Μπρέισγουελ
Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Κωνσταντίνος Τζούμας, Κρατερός Κατσούλης, Κώστας Φαλελάκης, Μενέλαος Χαζαράκης, Γιώργος Συμεωνίδης, Εύα Κοτανίδη, Μαρία Σολωμού, Παναγιώτης Κακατσίδης