Στέφανος και Νανώ

02.11.2001
Ο Στέφανος από καιρό αγαπά τη Νανώ και η Νανώ τον Στέφανο. Είναι ένα καθ' όλα αρμονικό και ευτυχισμένο ζευγάρι, δύο νέοι που δεν χορταίνουν να είναι μαζί, να περπατούν και να συζητούν... Η ιστορία τους θα μπορούσε να είχε τελειώσει εδώ με το "έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα", εάν η γλύπτρια Νανώ Τανταλίδου δεν είχε μια παράξενη έμπνευση και δεν πρότεινε στον αγαπημένο της να κάνουν ένα πείραμα για να επιβεβαιώσουν τον έρωτά τους, μία δοκιμασία αγάπης.
Ο Στέφανος από καιρό αγαπά τη Νανώ και η Νανώ τον Στέφανο. Είναι ένα καθ' όλα αρμονικό και ευτυχισμένο ζευγάρι, δύο νέοι που δεν χορταίνουν να είναι μαζί, να περπατούν και να συζητούν...
Η ιστορία τους θα μπορούσε να είχε τελειώσει εδώ με το "έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα", εάν η γλύπτρια Νανώ Τανταλίδου δεν είχε μια παράξενη έμπνευση και δεν πρότεινε στον αγαπημένο της να κάνουν ένα πείραμα για να επιβεβαιώσουν τον έρωτά τους, μία δοκιμασία αγάπης. Γιατί..."Ένας έρωτας που έχει εξορίσει τον πειρασμό, μοιάζει με άγιο που τον περιφρονεί ο δαίμονας ή ακόμη με εκείνον τον δούλο του Θεού που νηστεύει ο καημένος επειδή δεν έχει κρέας....Και τι σημαίνει αποκλειστικότητα; Αυτή η πόλη που μας περιβάλλει, η ανθρωποθάλασσα των εκατομμυρίων της πόλης είναι από άλλη φυλή; Θα συνεχίσουμε να ζούμε αποκλεισμένοι από τον κόσμο όπου ζούμε με την ψευδαίσθηση ότι υπάρχουμε μόνο εμείς; Γιατί το να αγαπώ κάποιον πρέπει απαραιτήτως να σημαίνει ότι τον στερώ από την αγάπη των άλλων; Όταν πραγματικά αγαπάς, θα πρέπει λογικά να χαίρεσαι που οι άλλοι αγαπούν τον αγαπημένο σου, ο οποίος πρέπει να είναι απολύτως ελεύθερος να διαθέτει την καρδιά και το σώμα του όπου και όπως αγαπά".
Ο ερασιτέχνης εντομολόγος Στέφανος Πολυμέρης αρχικά αποδοκιμάζει την ιδέα να απαλλαγούν από "το σχήμα του παρελθόντος" εισάγοντας στη ζωή τους τον πειρασμό και την αβεβαιότητα, χάριν απλών εικασιών και αορίστων φόβων. Ωστόσο, με τα πολλά συμφωνεί και από αγάπη δέχεται να παίξει σε ένα παιχνίδι, που, παρότι θεωρεί επικίνδυνο, φαίνεται όμως να μην το παίρνει και πολύ σοβαρά.
Οι δύο ήρωες γίνονται πειραματιστές και πειραματόζωα οι ίδιοι, δεν αργούν να βρεθούν αντιμέτωποι με μια απροσδόκητη δοκιμασία αγάπης. Τους τίθεται αναγκαστικά το αιώνιο άγγιγμα του έρωτα. Περιέρχονται σε μια φοβερή κατάσταση, σύγχυσης, ταραχής και πάθους. Απατώμενοι, αυταπατώμενοι και εξαπατώμενοι, υποχρεώνονται εκ των πραγμάτων να δοκιμάσουν τη δύναμη της λογικής, την αντοχή της βούλησης, το μέγεθος των αισθημάτων, να αγγίξουν τα όρια της ψυχής, του νου και της σχέσης με τον Αλλον.

Ενα σύγχρονο ερωτικό δράμα, στο οποίο οι ήρωες φτάνουν στα όριά τους και ακροβατούν ανάμεσα στα θέλω και στα πρέπει τους. Τι σημαίνει τελικά αποκλειστικότητα στον έρωτα και στην αγάπη; Ιδιαίτερα θελκτική είναι η γλώσσα της Τασίας Χατζή που με την ποιητικότητά της μας παρασύρει σε άλλες εποχές, αν και το μυθιστόρημα διαδραματίζεται στο σήμερα.

Εκδόσεις Νεφέλη
Τίτλος: Στέφανος και Νανώ
Συγγραφέας: Τασία Χατζή
Σελίδες: 275
ISBN: 960-211-605-06