Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) διοργανώνει την πρώτη μεγάλης κλίμακας αναδρομική έκθεση των έργων του Κώστα Τσόκλη.
Το δημιουργικό στίγμα του Κώστα Τσόκλη είναι η διαρκής αμφισβήτηση και οι πειραματισμοί με νέα μέσα καθώς το έργο του επεκτείνεται σε διαφορετικές μορφές τέχνης -τη ζωγραφική, τις τρισδιάστατες εγκαταστάσεις και τις βίντεο-εγκαταστάσεις.
Ο Κώστας Τσόκλης, αναγνωρισμένος τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό και ιδιαίτερα προσφιλής στο ελληνικό συλλεκτικό κοινό, έχει διαδραματίσει σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στο ελληνικό εικαστικό τοπίο από τη δεκαετία του 1960 έως σήμερα. Η έντονη καλλιτεχνική του δραστηριότητα συνοδεύεται από αντίστοιχη εκθεσιακή δραστηριότητα.
Οι εκθέσεις ξεκινούν ήδη από τη φοίτησή του στην ΑΣΚΤ και τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ιταλία, πολλές φορές μαζί με άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες της γενιάς του, όπως ο Παύλος, ο Κανιάρης, ο Κεσσανλής και ο Κοντός. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων και έχει πραγματοποιήσει πλήθος ατομικών εκθέσεων στις σημαντικότερες γκαλερί και τα μεγαλύτερα εικαστικά γεγονότα της Ευρώπης και της Αμερικής.
Στην Ελλάδα, τα έργα του έχουν παρουσιασθεί στις μεγάλες γκαλερί της Αθήνας και της περιφέρειας. Το 2000, λίγο μετά το χτύπημα του εγκέλαδου που συγκλόνισε την Αθήνα και τραυμάτισε το σπίτι και το εργαστήρι του Κώστα Τσόκλη αφήνοντας άστεγο τον καλλιτέχνη και τα έργα του, οργανώθηκε στο Centro per l' Arte Contemporanea στο Prato της Ιταλίας μια μεγάλη έκθεση με χαρακτήρα ανθολογίας του έργου του Τσόκλη. Πέρα από μια μικρή περίοδο πειραματισμού με αφηρημένες φόρμες, το έργο του Κώστα Τσόκλη είναι κυρίως παραστατικό με άξονα την παραγωγή και αναπαραγωγή εικόνων. Οι εικόνες αυτές αποτελούν εργαλεία στα χέρια του καλλιτέχνη για να εμβαθύνει στο μύθο, την αλήθεια, τη φύση αλλά και τη μεταφυσική, την τραγωδία (προσωπική και συλλογική) και την ειρωνεία. Σε αυτή του την προσπάθεια ο Τσόκλης χρησιμοποιεί πολλά και διαφορετικά υλικά και έτοιμα αντικείμενα.
Η αναδρομική έκθεση που θα παρουσιαστεί στο ΕΜΣΤ θα καλύψει όλες τις περιόδους εικαστικής δημιουργίας του καλλιτέχνη. Ειδικά για την επικείμενη έκθεση, θα δημιουργηθεί επιπλέον χώρος στο εσωτερικό του ΦΙΞ -πέρα από τα 1400 τ.μ. διαμορφωμένων χώρων που στεγάζουν το Μουσείο- όπου θα φιλοξενηθούν τα οπτικοακουστικά έργα του Κώστα Τσόκλη. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν για πρώτη φορά σε αυτή την έκταση στην Αθήνα το έργο ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα.
Η έκθεση θα συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο με πρωτότυπα θεωρητικά κείμενα των Άννα Καφέτση, Κατερίνα Κοσκινά, Bruno Cora, Mάνο Περράκη και Pierre Restany, καθώς και ανθολογία δημοσιευμένων κειμένων. Ο κατάλογος θα περιλαμβάνει το σύνολο των εκτιθέμενων έργων αλλά και σημαντικά έργα του καλλιτέχνη που δεν περιλαμβάνονται στην έκθεση.
Διάρκεια έκθεσης: 1 Νοεμβρίου 2001 - 3 Φεβρουαρίου 2002
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) διοργανώνει την πρώτη μεγάλης κλίμακας αναδρομική έκθεση των έργων του Κώστα Τσόκλη. Το δημιουργικό στίγμα του Κώστα Τσόκλη είναι η διαρκής αμφισβήτηση και οι πειραματισμοί με νέα μέσα καθώς το έργο του επεκτείνεται σε διαφορετικές μορφές τέχνης -τη ζωγραφική, τις τρισδιάστατες εγκαταστάσεις και τις βίντεο-εγκαταστάσεις.