Εκθεση φωτογραφίας της Χρύσας Νικολέρη στη Γκαλερί Καλφαγιάν

18.10.2001
Στο νέο χώρο της γκαλερί Καλφαγιάν παρουσιάζεται η πρόσφατη φωτογραφική δουλειά της Χρύσας Νικολέρη. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει τμήμα από τα έργα που παρουσιάστηκαν στο Hellenic Centre του Λονδίνου. Η φωτογράφος στο έργο εντοπίζει τα επίπεδα στα οποία διαρθρώνεται η πραγματικότητα. Το πρώτο επίπεδο ορίζεται από ένα σύστημα γραμμών - τομών.
Στο νέο χώρο της γκαλερί Καλφαγιάν παρουσιάζεται η πρόσφατη φωτογραφική δουλειά της Χρύσας Νικολέρη. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει τμήμα από τα έργα που παρουσιάστηκαν στο Hellenic Centre του Λονδίνου. Η φωτογράφος στο έργο εντοπίζει τα επίπεδα στα οποία διαρθρώνεται η πραγματικότητα.
Το πρώτο επίπεδο ορίζεται από ένα σύστημα γραμμών - τομών. Περιλαμβάνει το ζωτικό χώρο του βλέμματος μέσα στον οποίο κινούνται μικροσύνολα σχηματοποιημένων περιστατικών.
Το δεύτερο επίπεδο περιλαμβάνει τον εν δυνάμει κόσμο των οπτικών φαινομένων: επεξεργάζεται τις αντανακλάσεις του φωτός, αλλά και το βασίλειο της σκιάς και περιγράφει έτσι έναν ολόκληρο μηχανισμό προστασίας και αποφόρτισης του αστικού βλέμματος από συσσώρευση οπτικών δεδομένων.
Ενα από τα πρωτότυπα στοιχεία της δουλειάς εντοπίζεται επιπλέον στον τρόπο παρουσίασης των έργων, ο οποίος αξιοποιεί στοιχεία του βιομηχανικού design. Παραδηλωτικά του μεγάλου αστικού τοπίου χρησιμοποιούνται το αλουμίνιο ως επιφάνεια επικόλλησης, η κινηματογραφική μηχανή για την καταγραφή αντικειμένων καθημερινής χρήσης και εν συνεχεία η φωτογράφισή τους απευθείας από το μόνιτορ.

Λίγα λόγια για τη φωτογράφο:
Η Χρύσα Νικολέρη προέρχεται από οικογένεια φωτογράφων. Κατέχει master στην φωτογραφία από την Bayerisches Staatslehranstalt fuer Photografie του Μονάχου. Τα τελευταία 15 χρόνια ασχολείται επαγγελματικά με την φωτογραφία και ειδικότερα με το πορτραίτο και την αρχιτεκτονική φωτογραφία.

Η γκαλερί Καλφαγιάν βρίσκεται στην οδό Προξ. Κορομηλά 43 στη Θεσσαλονίκη.
Διάρκεια έκθεσης: 9 Νοεμβρίου- 1 Δεκεμβρίου 2001