Half a Life: Το νέο μυθιστόρημα του Νομπελίστα Β. Σ. Νάιπολ

12.10.2001
Το Half a Life (2001), το τελευταίο μυθιστόρημα του Ινδικής καταγωγής Βρετανού συγγραφέα Β. Σ. Νάιπολ, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το έργο του "που μας οδηγεί να αντιληφθούμε την παρουσία της κρυμμένης ιστορίας", θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2002 από την "Ασημένια" σειρά των Εκδόσεων "Ωκεανίδα". Συνδυασμός αυτοβιογραφίας και μυθοπλασίας το Half a Life διαδραματίζεται στην Ινδία, το Λονδίνο και μια αφρικανική χώρα που δεν κατονομάζεται, ζωντανεύοντας τα διλήμματα του ύστερου και μετα-αποικιακού κόσμου.
Το Half a Life (2001), το τελευταίο μυθιστόρημα του Ινδικής καταγωγής Βρετανού συγγραφέα Β. Σ. Νάιπολ, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το έργο του "που μας οδηγεί να αντιληφθούμε την παρουσία της κρυμμένης ιστορίας", θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2002 από την "Ασημένια" σειρά των Εκδόσεων "Ωκεανίδα" σε μετάφραση Λεωνίδα Καρατζά.
Συνδυασμός αυτοβιογραφίας και μυθοπλασίας το Half a Life διαδραματίζεται στην Ινδία, το Λονδίνο και μια αφρικανική χώρα που δεν κατονομάζεται, ζωντανεύοντας τα διλήμματα του ύστερου και μετα-αποικιακού κόσμου.
Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου, Γουίλι Σόμερσετ Τσάντραν, γιος ενός σπουδαγμένου Βραχμάνα, φτάνει στο Λονδίνο της δεκαετίας του 50 για να αφοσιωθεί στη λογοτεχνία. Και εκεί όμως, όπως και στην ίδια του την πατρίδα, παραμένει ξένος.
"Ανάμεσα στους σύγχρονους Βρετανούς συγγραφείς", αναφέρει η εφημερίδα The Observer, "ο Νάιπολ δεν έχει ισάξιο. Είναι ένας ψυχρός, αδέκαστος, εναργής προφήτης, μια μάστιγα του συναισθηματισμού, του ανορθολογισμού και των νωχελικών αριστερο-φιλελεύθερων προκαταλήψεων".

Ο Β. Σ. Νάιπολ γεννήθηκε στο Τρινιντάντ το 1932 από γονείς Ινδούς μετανάστες. Εχει γράψει περισσότερα από δεκατέσσερα μυθιστορήματα, ανάμεσα στα οποία τα The Mystic Masseur, A House for Mr. Biswas, A Bend in the River, και δέκα δοκίμια, με πιο σημαντική την τριλογία An Area of Darkness, India: A Wounded Civilization και India: A Million Mutinies Now. Για το έργο του έχει τιμηθεί με πολλά λογοτεχνικά βραβεία.
Σήμερα ζει στο Wiltshire.