Πορτ-Σουδάν

12.10.2001
"Ήμουν στο Πορτ-Σουδάν όταν πληροφορήθηκα το θάνατο του Α. Τα απρόοπτα του ταχυδρομείου σε αυτά τα μέρη φρόντισαν ώστε η είδηση να φτάσει σε εμένα κάμποσο καιρό αφότου ο φίλος μου είχε φύγει από τη ζωή. Ενας ρακένδυτος υπάλληλος, παραμορφωμένος από τη λέπρα, με ένα μεγάλο μαύρο περίστροφο που η λαβή του ήταν δεμένη στη ζώνη του με τη λωρίδα ενός μαστίγιου από πλεγμένο δέρμα βούβαλου, μου παρέδωσε το γράμμα στο τέλος της μέρας... Το πώς έφτασε στα χέρια του το γράμμα δεν το γνωρίζω. Ίσως και να τον έκλεψε απευθείας από τον Θάνατο".
"Ήμουν στο Πορτ-Σουδάν όταν πληροφορήθηκα το θάνατο του Α. Τα απρόοπτα του ταχυδρομείου σε αυτά τα μέρη φρόντισαν ώστε η είδηση να φτάσει σε εμένα κάμποσο καιρό αφότου ο φίλος μου είχε φύγει από τη ζωή. Ενας ρακένδυτος υπάλληλος, παραμορφωμένος από τη λέπρα, με ένα μεγάλο μαύρο περίστροφο που η λαβή του ήταν δεμένη στη ζώνη του με τη λωρίδα ενός μαστίγιου από πλεγμένο δέρμα βούβαλου, μου παρέδωσε το γράμμα στο τέλος της μέρας...
Το πώς έφτασε στα χέρια του το γράμμα δεν το γνωρίζω. Ίσως και να τον έκλεψε απευθείας από τον Θάνατο".
Δύο φίλοι: ο ένας ζει στο Πορτ-Σουδάν, στις όχθες της Ερυθράς Θάλασσας, όπου ασκεί συγκεχυμένα καθήκοντα του λιμενάρχη, ο άλλος είναι συγγραφέας και ζει στο Παρίσι.
Εικοσιπέντε χρόνια νωρίτερα, στο Παρίσι του 68, οι δυο τους είχαν ονειρευτεί έναν κόσμο πιο δίκαιο, πιο περιπετειώδη, πιο ποιητικό. Και οι δύο αρνήθηκαν τον κόσμο έτσι όπως έγινε.
Ο αφηγητής, όταν πληροφορείται το θάνατο του Α., επιστρέφει στη Γαλλία με σκοπό να ερευνήσει τα όποια ίχνη άφησε πίσω του ο φίλος του, στον οποίο διαβλέπει μια άλλη όψη του εαυτού του.
Ο συγγραφέας περνά από τα υψηλά ιδεώδη στις ταπεινές ασχολίες, από την πορεία της ιστορίας στα γεγονότα της ιδιωτικής ζωής των φίλων, με αφορμή το θάνατο του Α. Περιγράφει με πυκνό λόγο τη μεγαλύτερη ευτυχία από τη σύμπτωση ενός έρωτα και μιας μεγάλης ανθρώπινης προσδοκίας αλλά και τη χειρότερη δυστυχία, όταν η εγκατάλειψη έρχεται να στερήσει τα πάντα.

Εκδόσεις ΑΓΡΑ
Τίτλος: Πορτ-Σουδάν
Συγγραφέας: Ολιβιέ Ρολέν
Μετάφραση: Εφη Γιαννοπούλου
Σελ.: 130
ISBN 960-325-394-4