Γιώργος Κόρδης, "Τα πάθια κι οι καημοί"

11.10.2001
Τη νέα ζωγραφική ενότητα εικοσιπέντε έργων παρουσιάζει ο Γιώργος Κόρδης, τον Οκτώβριο στον Ιανό στη πόλη της Θεσσαλονίκης, με τίτλο "Τα πάθια κι οι καημοί. Εικονογραφική αναφορά στις γυναίκες του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη", επιχειρώντας να μορφοποιήσει γυναικεία πρόσωπα που πρωταγωνιστούν σε διηγήματα του συγγραφέα.
Τη νέα ζωγραφική ενότητα εικοσιπέντε έργων παρουσιάζει ο Γιώργος Κόρδης, τον Οκτώβριο στον Ιανό στη πόλη της Θεσσαλονίκης, με τίτλο "Τα πάθια κι οι καημοί. Εικονογραφική αναφορά στις γυναίκες του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη", επιχειρώντας να μορφοποιήσει γυναικεία πρόσωπα που πρωταγωνιστούν σε διηγήματα του συγγραφέα. Η φτώχεια, η αρρώστια, η ξενιτιά, η απουσία του αγαπημένου, μια ζωή ποτισμένη με το χρώμα της μοναξιάς, αλλά και της ελπίδας, ένας κόσμος χοϊκός και γήινος, αλλά ταυτόχρονα φωτεινός και της χαράς νοσταλγικός αποτυπώνεται στα πρόσωπα των γυναικών αυτών.
Είναι μια δουλειά, που επιδιώκει να αποδώσει αυτόν τον ιδιότυπο κόσμο και τεχνοτροπικά στηρίζεται στη βυζαντινή εικαστική γλώσσα. Στα έργα, δουλεμένα με την τεχνική της αυγοτέμπερας σε ξύλο, η πλαστικότητα αποδίδεται με τη χάραξη του χρώματος και την αποκάλυψη του ενθησαυρισμένου στη μορφή λευκού φωτός. Τα έργα της ενότητας, μικρών κυρίως διαστάσεων, αποτελούν ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη για τα εκατό χρόνια απ' το θάνατο του Παπαδιαμάντη.
Διάρκεια έκθεσης: 16/10- 3/11