Κινούμενα Τοπία

05.10.2001
Το καινούριο λεύκωμα της Χρυσάνθης Σωτηροπούλου με τίτλο Κινούμενα Τοπία είναι μία καταγραφή των τρόπων με τους οποίους αποτυπώνεται ο χώρος στον ελληνικό μεταπολεμικό κινηματογράφο. Μέσα από μια περιπλάνηση σε ενδεικτικές ταινίες -από το Θίασο του Θ. Αγγελόπουλου μέχρι τη Θεία από το Σικάγο του Α. Σακελλάριου και από το Happy Day μέχρι το Αυτή η νύχτα μένει του Ν. Παναγιωτόπουλου- διερευνώνται οι ιδιαιτερότητες των Ελλήνων κινηματογραφιστών σε σχέση με τους αμερικανούς και ευρωπαίους συναδέλφους τους, ως προς τη χρήση των αστικών και φυσικών τοπίων.
Το καινούριο λεύκωμα της Χρυσάνθης Σωτηροπούλου με τίτλο Κινούμενα Τοπία είναι μία καταγραφή των τρόπων με τους οποίους αποτυπώνεται ο χώρος στον ελληνικό μεταπολεμικό κινηματογράφο. Μέσα από μια περιπλάνηση σε ενδεικτικές ταινίες -από το Θίασο του Θ. Αγγελόπουλου μέχρι τη Θεία από το Σικάγο του Α. Σακελλάριου και από το Happy Day μέχρι το Αυτή η νύχτα μένει του Ν. Παναγιωτόπουλου- διερευνώνται οι ιδιαιτερότητες των Ελλήνων κινηματογραφιστών σε σχέση με τους αμερικανούς και ευρωπαίους συναδέλφους τους, ως προς τη χρήση των αστικών και φυσικών τοπίων. Ταυτόχρονα προσεγγίζεται η προσωπική ματιά του κάθε δημιουργού καθώς και οι θεματολογικές και αισθητικές του προτιμήσεις, κι όλα αυτά με την εγκυρότητα της επιστημονικής προσέγγισης της Χρυσάνθη Σωτηροπούλου και της αισθητικής απόλαυσης που δίνει η παράθεση εξαιρετικών φωτογραφιών. Αυτές οι φωτογραφίες του λευκώματος, πέρα από το ότι μας μεταφέρουν την αίσθηση που αποπνέουν συγκεκριμένα κινηματογραφικά πλάνα, τοποθετημένες δίπλα-δίπλα διηγούνται τη δική τους εκδοχή για το θέμα, υπογραμμίζοντας ομοιότητες αντιστοιχίες και αναφορές.
Η συγγραφέας:
Η Χρυσάνθη Σωτηροπούλου σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει άρθρα, μελέτες και εισηγήσεις για ζητήματα θεωρίας του κινηματογράφου και έχει εκδώσει τα βιβλία:
-Ελληνική κινηματογραφία 1965-1975: θεσμικό πλαίσιο, οικονομική κατάσταση. Αθήνα: Θεμέλιο, 1989.
-Η διασπορά στον ελληνικό κινηματογράφο - επιδράσεις και επιρροές στη θεματολογική εξέλιξη των ταινιών της περιόδου 1945-1986. Αθήνα: Θεμέλιο, 1995.

Εκδόσεις Μεταίχμιο
Τίτλος: Κινούμενα Τοπία
Συγγραφέας: Χρυσάνθη Σωτηροπούλου
Σελίδες: 136