Max Jammer, Έννοιες του χώρου

05.10.2001
Oι "Έννοιες του χώρου" κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 1954 από τις εκδόσεις Harvand University Press με πρόλογο του Άλμπερτ Αϊνστάιν και μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες: γερμανικά, ιταλικά, ιαπωνικά, ισπανικά και τώρα και στα ελληνικά. Στο βιβλίο εξετάζονται για πρώτη φορά από την ιστορική του σκοπιά η έννοια του χώρου και οι αντίστοιχες θεωρίες της. Ο συγγραφές Max Jammer παρουσιάζει μία συνεκτική και ενημερωμένη ανάλυση των θεωριών για το φυσικό χώρο, όπως τον αντιλήφθηκαν οι φιλόσοφοι όλων των ιδεολογικών ρευμάτων από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Στις "Έννοιες του χώρου" εξετάζονται για πρώτη φορά από την ιστορική τους σκοπιά η έννοια του χώρου και οι αντίστοιχες θεωρίες της. Ο συγγραφές Max Jammer παρουσιάζει μία συνεκτική και ενημερωμένη ανάλυση των θεωριών για το φυσικό χώρο, όπως τον αντιλήφθηκαν οι φιλόσοφοι όλων των ιδεολογικών ρευμάτων από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Συγκεκριμένα εξετάζονται:
-Η έννοια του χώρου στην αρχαιότητα
-Οι ιουδαιο-χριστιανικές ιδέες για το χώρο
-Η αποδέσμευση της έννοιας του χώρου στον αριστοτελισμό
-Η έννοια του απόλυτου χώρου
-Η έννοια του χώρου στη σύγχρονη επιστήμη. Το τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζει τις εξελίξεις των τελευταίων τριών δεκαετιών στη φιλοσοφική και φυσική έρευνα.
"Έννοιες του χώρου" κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 1954 από τις εκδόσεις Harvand University Press με πρόλογο του Άλμπερτ Αϊνστάιν και μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες: γερμανικά, ιταλικά, ιαπωνικά, ισπανικά και τώρα και στα ελληνικά.
Ο πρόλογος του Άλμπερτ Αϊνστάιν αποτελεί το τελευταίο κείμενο που έγραψε σε μη τεχνική γλώσσα για το θέμα αυτό. Ο Αινστάιν "δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά" σημειώνουν οι μεταφραστές- "την αριστοτελική του (και γενικότερα αρχαιοελληνική) επιρροή, σε αντίθεση προς τα θεολογικά- μυστικιστικά ρεύματα, που έχουν μεν την ιστορική τους συμβολή στη θεμελίωση των εννοιών περί απόλυτου χώρου, αλλά δεν τον αφορούν και δεν τον απασχόλησαν στη διαμόρφωση της σκέψης τους".

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Τίτλος: Εννοιες του χώρου. Η ιστορία των θεωριών του χώρου στη φυσική
Πρόλογος: Άλμπερτ Αϊνστάιν
Απόδοση στα ελληνικά: Τζέλα Λάζαρη, Θάνος Χριστακόπουλος
Σειρά: Ιστορία και φιλοσοφία
Σελίδες: 359
ISBN: 960-524-095-5