"Nέα Γλυπτά και Σχέδια" της Αθηνάς Τάχα στη Νέα Υόρκη

04.10.2001
Εκθεση με Νέα Γλυπτά και Σχέδια της Αθηνάς Τάχα εγκαινιάζεται την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στο Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού στην Νέα Υόρκη. Η έκθεση αφιερώνεται στη μνήμη των χιλιάδων που χάθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 με την καταστροφή των πύργων του World Trade Center. Τα έσοδα από την πώληση των έργων και του κατάλογου της έκθεσης θα προσφερθούν σε ταμείο αρωγής για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης.
Εκθεση με Νέα Γλυπτά και Σχέδια της Αθηνάς Τάχα εγκαινιάζεται την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στο Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού στην Νέα Υόρκη. Η έκθεση αφιερώνεται στη μνήμη των χιλιάδων που χάθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 με την καταστροφή των πύργων του World Trade Center.
Τα έσοδα από την πώληση των έργων και του κατάλογου της έκθεσης θα προσφερθούν σε ταμείο αρωγής για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης.
Τα καινούρια έργα της Τάχα σ΄ αυτή την έκθεση ξεκινούν από δύο διαφορετικές τάσεις. Τα γλυπτά της είναι η συνέχεια μιας σειράς έργων που άρχισε το 1992 όταν δύο αγαπημένα της πρόσωπα πέθαναν από καρκίνο. Η σειρά περιλαμβάνει πανοπλίες και καλύμματα κεφαλής που όμως δεν μπορούν να προστατεύουν το σώμα και παρουσιάζουν έτσι το ευάλωτο του ανθρωπίνου σώματος. Τα νέα σχέδια πάνε πίσω τότε που η Αθηνά Τάχα ενδιαφερόταν για την κοσμολογία και το σύμπαν. Το ενδιαφέρον αυτό της το ενέπνευσε κατά την παιδική της ηλικία ο πατέρας της που της μάθαινε τους αστερισμούς τις φωτεινές νύχτες στον ελληνικό ουρανό. Κάθε καλοκαίρι τα τελευταία 40 χρόνια η Τάχα επιστρέφει στην Ελλάδα για να επανασυνδεθεί με την ελληνική φύση σε κάθε της ταξίδι συλλέγει κελύφη αχινών, κοχύλια, πεταλίδες στις αμμουδιές του Σαρωνικού. Οι πρόσφατες ασπίδες είναι κατασκευασμένες με αυτά τα υλικά που εξακολουθούν να μεταφέρουν τα μηνύματα της φύσης και να υπάρχουν σε αντίθεση με την αδυναμία και φθορά που υφίσταται το ανθρώπινο σώμα.
Ενώ αυτά τα γλυπτά επιβεβαιώνουν την ανάγκη της καλλιτέχνιδας να εργάζεται με τα χέρια της - η αίσθηση της αφής- τα σχέδια που παρουσιάζονται ξεπηδούν από την ανάγκη της να καταλάβει τη δομή του σύμπαντος και τις επιστημονικές της θεωρίες που ερευνούν το αόρατο και επιβεβαιώνουν την αίσθηση της ενότητας με τον κόσμο.

Η Αθηνά Τάχα γεννήθηκε στη Λάρισα και αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας το 1959. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της ιστορίας της τέχνης στο Oberlin College και διδακτορικό στην αισθητική στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Από το 1964 έχει εγκατασταθεί στις ΗΠΑ και ζει στην Ουάσιγκτον. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει λάβει πάνω από τριάντα αναθέσεις έργων για δημόσιους χώρους στης ΗΠΑ (από τη Φλώριντα μέχρι την Αλάσκα) καθώς και τον σχεδιασμό και εκτέλεση ενός ολόκληρου πάρκου στο κέντρο της Φιλαδέλφειας. Εχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις γλυπτική στη Νέα Υόρκη και έχουν εκδοθεί κατάλογοι με τα έργα της. Τα πιο πρόσφατα βιβλία πάνω στην τέχνη της Τάχα είναι "Κοσμικοί ρυθμοί: Δημόσια γλυπτική της Αθηνάς Τάχα" της Ελίζαμπεθ Μακκλέλαντ (1998) και "Χορεύοντας στο τοπίο: η γλυπτική της Αθηνάς Τάχα" (2000).
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.