"Η ζωή είναι το πιο μελωδικό τραγούδι..."

22.02.2007
Με αφορμή την σημαντικότατα συναυλία που θα δώσουν στις 26 Φεβρουαρίου για το Σύλλογο Φλόγα και τα παιδιά με νεοπλασματική ασθένεια, ο Γιώργος κι ο Αλέξανδρος Παντελιάς μας αφιέρωσαν λίγο από το χρόνο τους για μία συνέντευξη με ιδιαίτερη ευαισθησία...
Με αφορμή την σημαντικότατη συναυλία που θα δώσουν στις 26 Φεβρουαρίου για το Σύλλογο Φλόγα και τα παιδιά με νεοπλασματική ασθένεια, ο Γιώργος κι ο Αλέξανδρος Παντελιάς μας αφιέρωσαν λίγο από το χρόνο τους για μία συνέντευξη ιδιαίτερα ευαίσθητη. Με περίσσεια ευγένεια απέφυγαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που δεν σχετίζονταν με την συναυλία τους, ακόμη και αν επρόκειτο για τα μελλοντικά τους σχέδια, με γλυκό παράπονο μίλησαν για τη Eurovision και με ιδιαίτερη αγάπη για το πρόγραμμα που ετοιμάζουν στο Fuzz, γιατί απλά... Η ζωή τους φωνάζει.
Κι εκείνοι δε μπορούν να μην ανταποκριθούν στην μοναδική αυτή πρό(σ)κληση... Απολαύστε τους.

Εβελίνα Σαρρή



Πώς προέκυψε η συναυλία για το Σύλλογο Φλόγα?

Η συναυλία αυτή είναι η κορύφωση μιας προσπάθειας που κάνουμε εδώ και καιρό για να στηρίξουμε κι εμείς με τις όποιες δυνάμεις μας το σύλλογο « ΦΛΟΓΑ». Μια προσπάθεια που σκοπό έχει, εκτός από το να γνωστοποιήσει σε όσους τυχόν δε γνωρίζουν την ύπαρξη αυτού του συλλόγου , να ενημερώσει για τις ουσιαστικές και πολύ ιδιαίτερες δραστηριότητές του, αλλά το πιο σημαντικό.. να περάσει το μήνυμα πως είναι μια υπόθεση που αφορά όλους μας! Και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, τα παιδιά, τους νέους γονείς! Ακόμη πιο σημαντικό είναι να προτρέψουμε όλους να υιοθετήσουν την λεγόμενη προληπτική ιατρική.. πάρα πολλές περιπτώσεις που ακολούθησαν την σωστή οδό της πρόληψης , σχεδόν τα 2/3 , είχαν επιτυχή και ευτυχή κατάληξη στην περιπέτεια αυτή. Η σωστή αντιμετώπιση κάνει τον χρόνο να κυλάει ως σύμμαχος κι αυτό είναι πολύ-πολύ σημαντικό! Ας αγκαλιάσουμε λοιπόν όλοι μας το σύλλογο φλόγα , ας ενημερωθούμε, ας στηρίξουμε , ας διευρύνουμε τα όριά μας! Η προσπάθειά μας αυτή έχει κερδίσει μεγάλο μέρος της ψυχής μας κι αυτήν θέλουμε να δώσουμε! Όμως για εμάς τα τραγούδια , η έκφραση μέσω της μουσικής, οι συναυλίες, είναι η πιο αληθινή, ουσιαστική και αυθεντική έκφραση της ψυχής μας! Πώς θα μπορούσαμε λοιπόν να μην αφιερώσουμε αυτή τη συναυλία στα παιδιά αυτά και τους γονείς τους? Πώς να κορυφωθεί η όλη αυτή η προσπάθεια χωρίς μια πολύ όμορφη συναυλία? Εκεί κρύβεται η αλήθεια μας!

Tι πρόγραμμα θα παρουσιάσετε τη βραδυά της 26ης Φλεβάρη?

Η συναυλία αυτή είναι πολύ σημαντική και ιδιαίτερη για εμάς. Θα να είναι και η μοναδική για φέτος στην Αθήνα τουλάχιστον ως το καλοκαίρι. Έτσι ευελπιστούμε να συσσωρεύσουμε το κοινό μας ώστε να γίνει το καλύτερο δυνατό και από οικονομικής άποψης για τη ΦΛΟΓΑ. Είναι μια δική μας παραγωγή που θέλαμε να παρουσιάσουμε πολύ καιρό και ανταποκρίνεται απολύτως στα ποιοτικά επίπεδα που έχουμε σαν ένα καθαρά live συγκρότημα. Με τραγούδι - σύνθημα το « Η ζωή σου φωνάζει..» θα παρουσιάσουμε σε ένα εντυπωσιακό πιστεύουμε πρόγραμμα που θα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό και στο οπτικό θέαμα, δικά μας τραγούδια από τα 5 album μας αλλά και πολλές στιγμές εκπλήξεις με αγαπημένα τραγούδια άλλων, περασμένα από τη δική μας μουσική ματιά! Το ζητούμενο είναι να γίνει αυτή η Δευτέρα στο Fuzz η αρχή πολλών ημερών που θα στηρίξουμε ξανά όλοι μαζί ουσιαστικά το δικαίωμα των παιδιών στο να αντικρίσουν με αισιοδοξία και δύναμη το μέλλον. Να γίνουμε μια παρέα κάτω από τη δύναμη της μουσικής και των στίχων.

Μπήκατε στο στούντιο για το ρεμίξ του "Η ζωή σου φωνάζει" που αφιερώνετε σε όλα τα παιδιά με νεοπλασματική ασθένεια, μία ιδιαίτερα ευγενική και ευαίσθητη σκέψη. Πότε όμως και με τι αφορμή γράφτηκε αρχικά αυτό το κομμάτι?

Η αρχική ιδέα , δηλαδή ουσιαστικά η σκέψη που έγινε αφορμή να γράψουμε το τραγούδι αυτό ήταν να προτείνουμε στους νέους ανθρώπους, σε όλα τα παιδιά του κόσμου, να μη το βάζουν κάτω, να μην απογοητεύονται και να παλεύουν! Γιατί η ζωή τους ανήκει και τους θέλει ενεργούς, πεισματάρηδες και μαχητές πάντα πρόθυμους και δυνατούς! Έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία στα νέα παιδιά και προσπαθούμε πάντα τα μηνύματα μας να είναι προσεχτικά κι όσο πιο «ανοικτά» γίνεται! Το συμπεριλάβαμε λοιπόν στο τελευταίο δίσκο μας με τίτλο «Χρόνος». Απ την άλλη , είχαμε καιρό την επιθυμία να κάνουμε κάτι κάποια στιγμή για τα παιδιά της «ΦΛΟΓΑΣ». Το να τους αφιερώσουμε αυτό το τραγουδάκι, με σκοπό να τους πεισμώσουμε κι άλλο να συνεχίσουν με αισιοδοξία, θετική σκέψη και ενέργεια τη μάχη τους, ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε και που είχαμε υποχρέωση να κάνουμε!

Πέρα από τη συναυλία, τι κάνετε αυτό τον καιρό? Εχετε στο πρόγραμμα σας κάποιες άλλες εμφανίσεις-συναυλίες ή και νέες ηχογραφήσεις ίσως?

Κοιτάξτε.. εμείς είμαστε άνθρωποι που δουλεύουμε και ετοιμάζουμε πολλά όλη την ώρα. Κι έχουμε και αρκετά που μπορούμε να σας πούμε και να διαφημίσουμε. Θα μας επιτρέψετε όμως να το κάνουμε μια άλλη φορά αν μας δοθεί η ευκαιρία, γιατί η όλη αυτή προσπάθεια γίνεται ειλικρινά μέσα από τη ψυχή μας με πλήρη συνείδηση της σημαντικότητάς της. Σας ευχαριστούμε αληθινά για το ενδιαφέρον και την ερώτησή σας μα θα αρκεστούμε στα θέματα που αφορούν κυρίως στη « ΦΛΟΓΑ» και τη σημασία της συναυλίας που έρχεται..

Εχετε δικό σας website (www.kitrinapodilata.gr) Aσχολείστε με την τεχνολογία γενικότερα?

Φυσικά και ασχολούμαστε με μια συγκεκριμένη ισορροπία όμως. Ο ένας από τους δύο είναι πιο «βουτηγμένος» στα θέματα της τεχνολογίας , ενώ ο άλλος μένει επίτηδες λίγο πίσω ώστε να μη χάνεται και ισοπεδώνεται το συναισθηματικό και ρομαντικό μέρος της δημιουργίας. Έτσι νιώθουμε ότι καταφέρνουμε μια καλή ισορροπία. Στα θέματα παραγωγής και ιδιαίτερα των ζωντανών εμφανίσεων βρισκόμαστε στο 2007 μετά από πολύ δουλειά, κόπο, ψάξιμο ώστε να συνδυαστεί η αναλογική , αυθεντική πλευρά του πράγματος, με τα καλύτερα και πιο εντυπωσιακά στοιχεία της τεχνολογίας! Κι αυτό θα το διαπιστώσετε στη συναυλία που αφιερώνουμε στη «ΦΛΟΓΑ»! Βάλαμε πραγματικά τα δυνατά μας για τα παιδιά αυτά και νιώθουμε πολύ καλά! Μπήκατε νέοι στο χώρο... και στο χορό!

Προσωπική -αλλά και γενικότερη τολμώ να πώ- αίσθηση είναι ότι με ιδιαίτερη ...γοητεία αντιστέκεστε στο εύκολο και πιθανόν "εμπορικό" τραγούδι, υπέρ πιο καλαίσθητων και ώριμων project. Εσείς είστε ευτυχείς με τις επιλογές σας ή υπάρχουν στιγμές και επιλογές για τις οποίες έχετε μετανoιώσει?

Καταρχήν χαιρόμαστε που είναι προσωπική σας αίσθηση γιατί αυτό σημαίνει ότι έχετε παρακολουθήσει τη πορεία και έχετε καταλάβει τη προσπάθεια ( όσο δύσκολη κι αν είναι) του συγκροτήματός μας! Αν τώρα αυτό είναι και μια πιο γενική αίσθηση από τους περισσότερους, τότε αυτό μας κάνει περήφανους και μας γεμίζει δύναμη να συνεχίσουμε! Η αλήθεια είναι ότι παλεύουμε με τα κύματα και ιδιαίτερα τα σημεία των καιρών.. όμως όσα αναφέρατε, είναι μια συνειδητή καθαρά επιλογή και μια φιλοσοφία που υιοθετήσαμε απ την αρχή και που δεν προδώσαμε ακόμα κι όταν οι σειρήνες διαπερνούσαν τα κλεισμένα αφτιά μας. Δεν έχουμε μετανιώσει για τίποτα, είμαστε πεισματάρηδες ,έχουμε να δώσουμε πολλά και δουλεύουμε πολύ γι αυτό που αγαπούμε τόσο! Κι ο χρόνος θα δείξει.. μακάρι να αντέξουμε και να προσφέρουμε.

Αντιμετωπίζετε δυσκολίες και κλειστές πόρτες ή έχετε σταθεί τυχεροί στη μέχρι τώρα πορεία σας?

Την τύχη την φέρνει κάποιος κοντά του ή τη διώχνει. Τις πόρτες τις ανοίγει ή τις κλειδώνει ο ίδιος. Αυτό το πιστεύουμε ακράδαντα γιατί η ζωή μας το αποδεικνύει καθημερινά! Αν κάποιος δουλεύει πολύ! Αν αγαπά ή μάλλον είναι ερωτευμένος και παθιασμένος με αυτό που κάνει! Αν είναι συνεπής πρώτα με τον εαυτό του, το ήθος και τις αρχές του αλλά και με την ουσία του αντικειμένου του! Και το κυριότερο.. αν έχει υπομονή, επιμονή , θάρρος αλλά και σύνεση ταυτόχρονα, τότε η τύχη του υποκλίνεται. Μα θα πρέπει να ξέρει να περιμένει... υποτάσσοντας κάθε αδύναμη στιγμή που τρέφεται με την ματαιόδοξη πλευρά του! Νιώθουμε ότι αξίζουμε την τύχη που ως τώρα φέραμε κοντά μας και ταυτόχρονα συνυπεύθυνοι για τις φορές που κλείσανε πόρτες.

Το «Ποδήλατα» έχουμε διαβάσει ότι προκύπτει από το ήρεμο και όχι βιαστικό ταξίδι που επιλέξατε να κάνετε στη δισκογραφία... «Κίτρινα» όμως γιατι?

Εκτός απ το ήρεμο ταξίδι , έχει μεγάλη σημασία να ξέρεις ότι την ανηφόρα που άφησες πίσω την ανέβηκες με πετάλι κόπο και ιδρώτα χωρίς να σε τράβηξε ή να σε έσπρωξε κανείς! Έτσι η κατηφόρα που ακολουθεί έχει ουσία και πιο ενδιαφέρον ως την επόμενη ανηφόρα!
Το κίτρινο το θεωρούμε πολύ αισιόδοξο , ζωηρό και ξεχωριστό χρώμα! Μας δίνει ενέργεια, μας φτιάχνει το κέφι.

Mια που είναι και οι μέρες τέτοιες, να σας ρωτήσουμε για τη γνώμη σας για το θεσμό της Eurovision, αλλά και ποιο από τα υποψήφια κομμάτια θα μπορούσε κατά την άποψη σας να αποσπάσει μια καλή θέση για την Ελλάδα?
Όποιο τραγούδι κι αν πάει στη eurovision ας έχει την καλύτερη τύχη. Κι όποιος κι αν πάει ας δώσει τον καλύτερο εαυτό του. Του ευχόμαστε καλή δύναμη. Θα μας επιτρέψετε να πιστεύουμε ότι η συναυλία που θα δώσουμε τη Δευτέρα είναι πολύ πιο σημαντική και ουσιώδης. Όπως και κάθε παρόμοια προσπάθεια που γίνεται από πολλούς ακόμη. Μακάρι να γινόταν τέτοιος ντόρος και για άλλα πιο ουσιώδη θέματα! Μακάρι να έπεφτε έστω και το ένα δέκατο των χρημάτων και της διαφήμισης που κατασπαταλάται (και που πληρώνουμε εμείς τελικά για τα επόμενα πενήντα χρόνια) για να καλυφθούν ανάγκες που η πολιτεία δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο σε συλλόγους όπως η «ΦΛΟΓΑ». Είναι προκλητικά κάποια πράγματα παιδιά... πολύ προκλητικά. Ας γίνουν όλα, ας γίνουν καλά! Αλλά μη τρελαθούμε τελείως.. να έχουμε την αίσθηση του μέτρου. Συγχωρήστε την απάντησή μας και το παράπονό μας . Ταυτόχρονα δεχθείτε το ευχαριστώ που εκφράζουμε εκ μέρους των παιδιών αυτών και των οικογενειών τους , για τη δική σας στήριξη και για το ενδιαφέρον να προβάλετε την προσπάθειά μας.

Kαι τέλος... Η ζωή είναι τραγούδι ή το τραγούδι είναι η ζωή σας?

Η ζωή για εμάς είναι το πιο ωραίο μελωδικό και μαγευτικό τραγούδι... μόνο όταν είναι γεμάτη απ αυτό.

Eυχαριστούμε πολύ, συγχαρητήρια για την συναυλία "αγάπης" που θα δώσετε και καλή επιτυχία!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ απ την καρδιά μας για τη φιλοξενία και το ενδιαφέρον σας! Μια ευχή και προτροπή : Ας ενώσουμε τις φωνές μας τη Δευτέρα το βράδυ για να πούμε με τον πιο ωραίο τρόπο , με τραγούδια και μουσικές.. «Η ζωή σου φωνάζει»! Σε όσους το έχουν ανάγκη! Αφορά όλους μας! Ας αγωνιστούμε μαζί με τη «ΦΛΟΓΑ » για τα δικαιώματα των παιδιών στην υγεία και τη ζωή, τη φροντίδα των παιδιών με καρκίνο. Για τη δημιουργία θεσμών που να σέβονται τον αγώνα και την αξιοπρέπεια των παιδιών και των οικογενειών τους!

Με εκτίμηση!
Γιώργος και Αλέξανδρος
ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ