Το σκοτεινό αντικείμενο του... Δημήτρη Ποταμίτη

18.09.2001
Στις "Μεταμορφώσεις" του Οβιδίου θα είναι βασισμένο το εναρκτήριο έργο της Κεντρικής Σκηνής του "Θεάτρου Ερευνας" το χειμώνα, με τίτλο Το σκοτεινό αντικείμενο του πάθους. Ο Οβίδιος που έζησε και δημιούργησε τα χρόνια της γέννησης του Ιησού κατέγραψε στις "Μεταμορφώσεις" του 250 μύθους από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία.
Στις "Μεταμορφώσεις" του Οβιδίου θα είναι βασισμένο το εναρκτήριο έργο της Κεντρικής Σκηνής του "Θεάτρου Ερευνας" το χειμώνα, με τίτλο Το σκοτεινό αντικείμενο του πάθους.
Ο Οβίδιος που έζησε και δημιούργησε τα χρόνια της γέννησης του Ιησού κατέγραψε στις "Μεταμορφώσεις" του 250 μύθους από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία.
Ο Δημήτρης Ποταμίτης με τον συνεργάτη του Στάθη Κομνηνό επέλεξαν εννέα ποιήματα του Οβιδίου που αναφέρονται σε αντίστοιχους μύθους με κοινό παρονομαστή το έντονο και πολλές φορές "ανορθόδοξο" ερωτικό πάθος των ηρώων και τις μεταμορφώσεις τους από τους Θεούς που τους τιμωρούν για την ανθρώπινη ύβρη και το ξεπέρασμα του μέτρου.
Στην ελεύθερη θεατρική απόδοση της παράστασης έχει κρατηθεί η ποιητική δομή του λόγου του Οβιδίου, οι μύθοι ερμηνεύονται σαν όνειρα-ενοράσεις του προφήτη-μάντη Τειρεσία σε μελλοντικούς καιρούς άρα και στο σήμερα.
Η παράσταση θα έχει τεχνικές τσίρκο, παιχνιδιού, με έντονα στοιχεία μπρεχτικής αποστασιοποίησης, κινηματογραφική δομή, καθώς και αισθητά στοιχεία επιστημονικής φαντασίας.
Οι έξι ηθοποιοί που θα κρατήσουν τους 30 ρόλους θα παριστάνουν όχι μόνο ανθρώπους και θεούς αλλά και δέντρα, ζώα, πουλιά, ποτάμια και... βουνά(!) και θα παίζουν με κρουστά, ζωντανά, τη μουσική της παράστασης.

Το κοινό θα δει, επί σκηνής, πως η Θεά Ήρα στέρησε το φως από τα φυσικά μάτια του Τειρεσία, τον μύθο του Νάρκισσου που μεταμορφώνεται στο γνωστό λουλούδι -τιμωρία γιατί ερωτεύεται τον εαυτό του, την τραγική ιστορία της Μύρα που ερωτεύεται τον πατέρα της και μεταμορφώνεται στη γνωστή μας μυρτιά, τον μύθο του Πυγμαλίωνα όπου το πάθος και ο απόλυτος έρωτάς του για ένα άγαλμα το κάνει να ζωντανέψει, τον μύθο του Ερμαφρόδιτου που η ανδρόγυνη φύση είναι αποτέλεσμα της απόλυτης τέλειας ένωσης του αντρικού με το γυναικείο κορμί. Όμως υπάρχουν και μύθοι κοινωνικής εμβέλειας, όπου το ερωτικό πάθος αντικαθίσταται από το πάθος της δημιουργίας, όπως αυτός της Αράχνης ή του Μίδα.

Στην Παιδική Σκηνή του "Ερευνας" θα ανέβει μια μουσική διασκευή των "Μέναιχμων" του Πλαύτου με τίτλο Οι Δίδυμοι ή Η κωμωδία των οκτώ παρεξηγήσεων, ένα έργο με πολλές κωμικές παρεξηγήσεις και μπερδέματα που προέρχονται από το γεγονός της πλήρους ομοιότητας δύο αφεντικών γάτων αλλά και των δύο υπηρετών τους.
Τα κείμενα είναι της Φέμης Κανέλου, οι στίχοι των δεκαπέντε τραγουδιών του Δημήτρη Ποταμίτη και η μουσική του Σάκη Τσιλίκη.
Τα σκηνικά-κοστούμια και των δύο έργων επιμελείται η Ελίνα Δράκου.