Αραβικός εφιάλτης

08.09.2001
Ο Μπάλιαν, ένας νεαρός Αγγλος, βρίσκεται στο Κάιρο το καλοκαίρι του 1486 με μυστική αποστολή. Πρέπει να συλλέξει για λογαριασμό του βασιλιά των Φράγκων, στοιχεία γύρω από το αξιόμαχο των στρατιωτικών δυνάμεων των κρατών του Ισλάμ. Από την πρώτη στιγμή όμως θα αντιληφθεί ότι κάτι δεν πάει καλά καθώς νοιώθει να μπλέκεται σε μια περιπέτεια που δεν μπορεί να κατανοήσει
Ο Μπάλιαν, ένας νεαρός Αγγλος, βρίσκεται στο Κάιρο το καλοκαίρι του 1486 με μυστική αποστολή. Πρέπει να συλλέξει για λογαριασμό του βασιλιά των Φράγκων, στοιχεία γύρω από το αξιόμαχο των στρατιωτικών δυνάμεων των κρατών του Ισλάμ. Από την πρώτη στιγμή όμως θα αντιληφθεί ότι κάτι δεν πάει καλά καθώς νοιώθει να μπλέκεται σε μια περιπέτεια που δεν μπορεί να κατανοήσει.
Το πρόβλημα ξεκινά στον ύπνο του όπου τα όνειρά του αναμιγνύονται με την πραγματικότητα. Η πόλη γίνεται απειλητική και ο σαστισμένος Μπάλιαν προσπαθεί να καταλάβει το λόγο που είναι κυνηγημένος. Στην πορεία του θα συναντήσει αρκετούς ενδιαφέροντες τύπους: έναν μάγο (το Δάσκαλο του Ύπνου), μια παρέα λεπρών ιπποτών, έναν ομιλούντα πίθηκο, τζίνια, τέρατα, πριγκίπισσες, παραμυθάδες και πολλές άλλες ανατολίτικες μορφές. Το δράμα του είναι ότι δεν ξέρει ποιοι είναι φίλοι και ποιοι εχθροί καθώς όλα ανατρέπονται στη στιγμή.
Ο συγγραφέας, Ρόμπερτ Ιργουιν, δημιουργεί ένα μυθιστόρημα με έντονα εξωτικό χρώμα. Οι ιστορίες διανθίζονται με συζητήσεις σχετικά με το Θεό, τη θρησκεία, το παράδοξο, το σεξ, με τα επεισόδια να αναπτύσσονται το ένα μέσα στο άλλο. Μας αποκαλύπτει ότι παράλληλα με τον κόσμο που βιώνουμε και αντιλαμβανόμαστε υπάρχει και ο κόσμος των ονείρων. Ονομάζεται Αλαμ αλ Μιταλ κι εδώ θα βρούμε περισσότερα αίτια παρά γεγονότα.
Το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε το 1983 από τον εκδοτικό οίκο Dedalus, συμπεριλήφθηκε στον τιμητικό του κατάλογο και σήμερα θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα αριστουργήματα του 20ου αιώνα. Το τελευταίο ίσως να μη μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους αλλά θα προτείναμε το βιβλίο σε όσους θέλουν να ξεφύγουν, ταξιδεύοντας σ' αυτήν την προκλητική φαντασίωση.

Εκδόσεις Περίπλους
Τίτλος: Αραβικός Εφιάλτης
Συγγραφέας: Ρόμπερτ Ίργουιν
Μετάφραση: Βασίλης Βλάχος
Σελίδες: 379
ISBN 960-8151-53-8

Κωνσταντίνος Μποζινάκης