Γάντια Υπνου

06.09.2001
Ο Βαγγέλης βιώνει τον πόνο του θανάτου. Έχασε από τη μία στιγμή στην άλλη ότι πολυτιμότερο είχε: τη μητέρα του, τη γυναίκα του και την κόρη του. Μη μπορώντας να συλλάβει τον απόλυτο χαμό ... χάνει τον εαυτό του, τη ζωή του. Ζει με φαντάσματα, παραληρώντας. Τα πάντα μετουσιώνονται σε έρωτα γι' αυτόν, σε έρωτα για τη γυναίκα του. Θυμάται, αναπολεί, δεν μπορεί να διακρίνει το παρελθόν από το παρόν, την ανάμνηση από την αλήθεια.
"Ο πόνος του θανάτου είναι καρφί. Εκεί που νομίζεις ότι το έβάλες στη θέση του και να κρέμασες το κάδρο, κάνει μια και πέφτει. Μένει μια τρύπα στον τοίχο, ο σοβάς ξεκολλάει, λες δεν πειράζει, πας να καρφώσεις παραδίπλα και ξαφνικά όλος ο σοβάς φεύγει κι αφήνει μια ασουλούπωτη τρύπα. Στοκάρεις και σοβατίζεις για την κλείσεις, βάφεις να τη φέρεις στα ίσα της, αλλά πάντα μένει το σημάδι, βάζεις κάδρα να το κρύψεις και το κάνεις χειρότερο. Ο τοίχος είναι ελαττωματικός, εσύ το ξέρεις, τι κι αν δε φαίνεται; Το ξέρεις. Κι ο θάνατος το ξέρει."
Ο Βαγγέλης βιώνει τον πόνο του θανάτου. Έχασε από τη μία στιγμή στην άλλη ότι πολυτιμότερο είχε: τη μητέρα του, τη γυναίκα του και την κόρη του. Μη μπορώντας να συλλάβει τον απόλυτο χαμό ... χάνει τον εαυτό του, τη ζωή του. Ζει με φαντάσματα, παραληρώντας. Τα πάντα μετουσιώνονται σε έρωτα γι' αυτόν, σε έρωτα για τη γυναίκα του. Θυμάται, αναπολεί, δεν μπορεί να διακρίνει το παρελθόν από το παρόν, την ανάμνηση από την αλήθεια. Ξεσπά στο ποτό, γίνεται αλκοολικός, παρατά την δουλειά του, το σπίτι του και πηγαίνει στη Μυτιλήνη στον Νίκο, τον καλύτερο του φίλο. Εκεί θα βρει τη στήριξη που χρειάζεται για να μπορέσει να επιβιώσει και να ξαναβρεί τον εαυτό του. Ετσι θα μπορέσει να κοιτάξει κατάματα την αλήθεια.

Η συγγραφέας καταπιάνεται με το αιώνιο πρόβλημα του θανάτου και τα συναισθήματα που προκαλεί. Πως μπορεί να αισθάνεται ένας άνθρωπος που ξαφνικά χάνει κάθε είδους γυναικείας παρουσίας (μητρική - συζυγική- πατρική) από κοντά του; Τι δύναμη χρειάζεται για να μπορέσει να συνεχίσει τη ζωή του "ανώδυνα";
Ενα ιδιαίτερα μελαγχολικό βιβλίο που σφύζει από έρωτα, αναμνήσεις και λύπη για την απουσία αγαπημένων ανθρώπων. Αυτό που γοητεύει είναι ο ποιητικός λόγος της Μπελίκα Κουμπαρέλη και η σφικτή πλοκή που δεν επιτρέπει στον αναγνώστη να "χαθεί" ανάμεσα στα πολλά φλας μπακ του ήρωα. Το μόνο ίσως αρνητικό είναι ότι σε ορισμένα σημεία δεν αποφεύγονται οι υπερβολές και εξιδανικεύονται διάφορες καταστάσεις.

Εκδόσεις Ελλληνικά Γράμματα
Τίτλος: Γάντια Υπνου
Συγγραφέας: Μπελίκα Κουμπαρέλη
Σελίδες: 273
ISBN: 960-393- 662-6