"Mατωμένος Γάμος" από το Εθνικό Θέατρο

08.11.2006
Πάθος και έρωτας, σύγκρουση των κοινωνικών κανόνων με τις βαθύτερες προσωπικές επιθυμίες, πίστη και τιμή, αποτελούν μερικά από τα θέματα του Mατωμένου Γάμου, που ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο μόλις για δεύτερη φορά,
70 χρόνια έκλεισαν φέτος από την πρόωρη και άδικη απώλεια του Ισπανού συγγραφέα και ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, που δολοφονήθηκε από τα τάγματα του Φράνκο τον Αύγουστο του 1936.

Παρά τη σύντομη ζωή του, ο Λόρκα θεωρείται ο κορυφαίος ισπανός δραματουργός του 20ού αιώνα και ο «Ματωμένος γάμος», που παρουσιάζεται φέτος από το Εθνικό Θέατρο, ένα από τα σημαντικότερα έργα του.

Πάθος και έρωτας, σύγκρουση των κοινωνικών κανόνων με τις βαθύτερες προσωπικές επιθυμίες, πίστη και τιμή, αποτελούν μερικά από τα θέματα του έργου, που ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο μόλις για δεύτερη φορά, μετά την παράσταση του 1980 που είχε σκηνοθετήσει ο Αλέξης Σολομός και όπου η Ελένη Χατζηαργύρη είχε ερμηνεύσει τον ρόλο της Μάνας.

Φέτος ανεβαίνει στο Θέατρο Κάππα του Εθνικού (Κυψέλης 2, Κυψέλη), σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου και σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη. Τον ρόλο της Μάνας επωμίζεται η Δέσποινα Μπεμπεδέλη.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Σωτήρης Χατζάκης σημειώνει χαρακτηριστικά: «Στο Ματωμένο Γάμο, ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκαμ χαράζει τον κύκλο του αίματος και μέσα εκεί, κινεί τα πρόσωπα του έργου του που θυμίζουν τις μορφές της αρχαίας Ελληνικής τραγωδίας. Μια ιστορία παλιά όσο και ο κόσμος, το φευγιό μιας νύφης από το γάμος της και τα τραγικά επακόλουθα- θα χρησιμεύσει στον ποιητή ως πρώτη ύλη για να μετουσιωθεί ο ρεαλισμός σε σπάνια ποιητική εμπειρία. Σ’ αυτή τη φορτισμένη, σχεδόν ενορατική ατμόσφαιρα, ο θεατής θα βιώσει την ιστορία ενός έρωτα που ο καθένας από εμάς θα ευχόταν να είχε ζήσει ή να ζήσει κάποια στιγμή της ζωής του».
¨
Πρεμιέρα: 9 Νοεμβρίου

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία
: Σωτήρης Χατζάκης
Μετάφραση: Νίκος Γκάτσος
Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας
Κοστούμια: Ερσι Δρίνη
Μουσική Επιμέλεια και διδασκαλία της μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι: Σαββίνα Γιαννάτου
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος

Πρωταγωνιστούν: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Τάνια Τρύπη, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Αλέξανδρος Μπουρδούμης. Κι ακόμα οι: Χρήστος Πάρλας, Χριστίνα Τσάφου, Μαρία Κωνσταντάρου, Θεμιστοκλής Πάνου, Τζίνη Παπαδοπούλου, Ελένη Ουζουνίδου, Μελίνα Βαμβακά κ.α.