Φύτρωσε το κρεμμύδι. Τρώγεται;

Φύτρωσε το κρεμμύδι. Τρώγεται;
Photo by Mick Haupt on Unsplash
Ιδού μια καλή απορία!

Το κρεμμύδι είναι μια εξαιρετικά παρεξηγημένη τροφή. Το άρωμα και η γεύση του το κάνει απωθητικό σε πολλούς που δεν έχουν εκτιμήσει ότι είναι κυριολεκτικά υπερτροφή. Όμως σε αυτό το ποστ δεν θα μιλήσουμε για τις εξαιρετικές ιδιότητες του κρεμμυδιού στη διατροφή μας ειδικά τον χειμώνα. Θα απαντήσουμε στο ερώτημα αν πετάμε τα ξερά κρεμμύδια εφόσον φυτρώσουν.

Συνήθως όταν δούμε το κρεμμύδι να πετάει βλαστό αυτομάτως υποθέτουμε ότι χάλασε και το πετάμε. Όχι, δεν πετάμε τα ξερά κρεμμύδια όταν φυτρώσουν.
Μπορεί επειδή συνήθως τα αποθηκεύουμε μαζί με τις πατάτες στο μυαλό μας να θεωρούμε ότι αφού φύτρωσε είναι άχρηστο. Αυτός ο κανόνας ισχύει μόνο για τις πατάτες.

Γιατί φυτρώνουν τα κρεμμύδια;

Η απάντηση είναι απλή. Όταν τα αγοράζετε και είναι νωπά εξωτερικά -ειδικά τα νέας εσοδείας- άρα με πολλή υγρασία, εάν δεν ξεραθούν εκεί που θα τα βάλετε, η υγρασία αυτή βοηθά να αναπτυχθεί ο βλαστός και το υπόλοιπο κρεμμύδι λειτουργεί ως «τροφή» αντί για χώμα.

Μπορώ να φάω τον βλαστό;

Φυσικά και μπορείτε. Είναι μια καλή περίπτωση όταν δεν έχετε φρέσκα κρεμμυδάκια παρότι τα δεύτερα είναι πιο αρωματικά και νόστιμα! Οπότε ψιλοκόψτε άφοβα τον βλαστό και βάλτε τον ωμό στη σαλάτα ή σε άλλα πιάτα. Ακόμα και αν δείτε ότι γύρω από τον βολβό το υπόλοιπο κρεμμύδι έχει σαπίσει, μη φοβηθείτε. Είναι φυσική λειτουργία. Αφαιρέστε το σαπισμένο μέρος κρατήστε τον βλαστό με τον φρέσκο βολβό για κατανάλωση.

Τελευταία τροποποίηση στις 15.01.2025 - 11:03