"Ντα" από τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο (***)

31.10.2006
Ενας άντρας πηγαίνει την ημέρα του θανάτου του πατέρα του να ξεκαθαρίσει τα αντικείμενα στο πατρικό του σπίτι. Εκεί, σαν κινηματογραφική ταινία περνάει από το μυαλό του όλη η νεανική του ζωή. Ο πατέρας του και η μητέρα του εμφανίζονται μπροστά του ολοζώντανοι και μέσα από τρυφερές και συχνότατα αστείες στιγμές ... αναβιώνουν τη ζωή τους.
Το έργο: Ενας άντρας πηγαίνει την ημέρα του θανάτου του πατέρα του να ξεκαθαρίσει τα αντικείμενα στο πατρικό του σπίτι. Εκεί, σαν κινηματογραφική ταινία περνάει από το μυαλό του όλη η νεανική του ζωή. Ο πατέρας του και η μητέρα του εμφανίζονται μπροστά του ολοζώντανοι και μέσα από τρυφερές και συχνότατα αστείες στιγμές ... αναβιώνουν τη ζωή τους. Τα μικρά οικογενειακά προβλήματα, ιδωμένα με τρυφερότητα και οξυδέρκεια, γίνονται ανθρώπινα μηνύματα.

Οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης και οι άλλοι:
Tο έργο του Ιρλανδού συγγραφέα Χιού Λέοναρντ, «ΝΤΑ», παρουσιάζεται στο θέατρο Διαδρομή το χειμώνα με το Γιώργο Μιχαλακόπουλο στο ρόλο του Ντα, την Έρση Μαλικένζου στο ρόλο της μητέρας και τον Παναγιώτη Μπουγιούρη στο ρόλο του Τσάρλι.
Η σκηνοθεσία ανήκει στον Γιώργο Μιχαλακόπουλο, η μετάφραση του έργου είναι του Ερρίκου Μπελιέ, τα σκηνικά του Γιώργου Πάτσα και οι φωτισμοί του Νίκου Καβουκίδη.


Η γνώμη μας:
Το «Ντα» έιναι μία τρυφερή και συγκινητική ιστορία που περιστρέφεται γύρω από τη σχέση πατέρα και γιου την ημέρα της κηδείας του πρώτου. Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος κατάφερε με τη σκηνοθεσία του να εκφράσει όλες τις ευαίσθητες πτυχές του έργου, διεισδύοντας στην ψυχολογία των ηρώων του και ξεδιπλώνοντας το χαρακτήρα και τα συναισθήματά τους. Κατόρθωσε παράλληλα να αναδείξει τη διαχρονικότητα του έργου και να αγγίξει τις ψυχές των θεατών παραπέμποντας στις δικές τους αναμνήσεις και σχέσεις με τους γονείς τους.
Εξαιρετικός ήταν ο ίδιος στο ρόλο του Ντα, ενός καλοσυνάτου, καλοπροαίρετου και λαϊκού ανθρώπου, που προσπαθεί να ζήσει την οικογένειά του δουλεύοντας ως κηπουρός αποφεύγοντας παντός είδους εντάσεις και παρεξηγήσεις.

Πολύ καλός ήταν ο Παναγιώτης Μπουγιούρης στο ρόλο του Τσάρλι, του σαραντάχρονου γιου του Ντα, που επιστρέφει μετά από χρόνια στο πατρικό του για την κηδεία του πατέρα του. Εκεί «στοιχειώνεται» από τα φαντάσματα του παρελθόντος του, έρχεται σε «επαφή» με την παιδική και νεανική του ηλικία, συνειδητοποιώντας τελικά πως αυτά είναι αναπόσπαστο μέρος του εαυτού του και πως δεν μπορεί να τα αποτινάξει. Ο νεαρός ηθοποιός, ιδιαίτερα στο δεύτερο μέρος της παράστασης, μας χάρισε μία αξιοπρόσεκτη ερμηνεία καθώς απέδωσε με πειστικό τρόπο τις μεταπτώσεις του χαρακτήρα του Τσάρλι.




Σε ποιον απευθύνεται: Πρόκειται για μία ιδιαίτερη καλοστημένη παράσταση που απευθύνεται σ' όλο το θεατρόφιλο κοινό






Πότε να πάω και που να παρκάρω:
Φροντίστε εκ των προτέρων για τα εισιτήριά σας αν θέλετε να παρακολουθήσετε την παράσταση Σαββατοκύριακο. Το Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου βρίσκεται στον Κεραμεικό, στην οδό Προφήτη Δανιήλ 3.
Μπορείτε να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας στα τριγύρω στενά ή να πάρετε το τρένο.

Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων :
Δευτέρα : Αργεί
Τρίτη : Αργεί
Τετάρτη : 20.00
Πέμπτη : 21.15
Παρασκευή : 21.15
Σάββατο : απογευματινή 18.00 και 21.15
Κυριακή : 20.00

Τιμές Εισιτηρίων :
Γενική Είσοδος : 20 €
Μαθητικό - Φοιτητικό 17 €

Ώρες ταμείου :
Τις ημέρες των παραστάσεων: 11.00 ? 14.00 και 17.00 ? 22.00


Γεωργία Οικονόμου