"Παιγνιωδώς" από τους «Ζού-Λού»!

18.09.2006
Η ομάδα «Ζού-Λού», επιχειρεί φέτος την πρώτη επίσημη θεατρική της εμφάνιση στο Θέατρο Εμπρός με το έργο «Παιγνιωδώς»!
Η ομάδα «Ζού-Λού», επιχειρεί φέτος την πρώτη επίσημη θεατρική της εμφάνιση στο Θέατρο Εμπρός με το έργο «Παιγνιωδώς»!

Η παράσταση ασκεί κριτική και στις δύο κυρίαρχες τάσεις αντιμετώπισης του παιδικού νου: και σε αυτήν που τον θεωρεί υποδεέστερο εκείνου των ενηλίκων αλλά και σ’εκείνη που βλέπει στα παιδιά τους μελλοντικούς τηλεθεατές των talent shows και των reality. Οι νέοι καλλιτέχνες επιθυμούν να σταματήσει ο όρος «παιδικά τραγούδια» να παραπέμπει σε παιδαριώδεις μουσικές και στίχους, και γενικότερα να πάψει ο διαχωρισμός «μουσική για παιδιά» - «μουσική για μεγάλους».

Μέσα από το έργο γίνεται μία ιδιότυπη ιστορική αναδρομή, κατά την οποία παρουσιάζονται σπουδαίες στιγμές της δημιουργίας παιδικού τραγουδιού στην Ελλάδα.

Θα ακουστούν τραγούδια από τους δίσκους:
Εδώ Λιλιπουπολη (στίχοι: Μ. Κριεζή, μουσική: Δ.Μαραγκόπουλος, Λ.Πλάτωνος, Ν.Κυπουργός)
Μελωδόνια (στίχοι: Π.Παμπούδη, μουσική: Π. Περάκης)
Μίλα μου για μήλα (στίχοι: Ευγ. Τριβιζάς, μουσική: Στ.Παπασταύρου)
Το αηδόνι του αυτοκράτορα (παραμύθι: Hans Christian Andersen, μουσική: Λ.Πλάτωνος)
Οι δραπέτες της σκακιέρας (στίχοι: Ευγ. Τριβιζάς, μουσική: Γ.Κουρουπός)

Αλλά και από πιο σύγχρονες δουλειές, όπως:
Τα μυστικα του κήπου (μουσική: Ν. Κυπουργός)
Πετώντας πας στην πόλη (μουσική: Τ.Ζωγράφου)

Και ακυκλοφόρητα κομμάτια νέων δημιουργών (Άγγελος Αγγέλου, Έμη Σίνη, Κατερίνα Φωτεινάκη) βραβευμένα σε διαγωνισμούς σύνθεσης παιδικού τραγουδιού (Ορχήστρα των Χρωμάτων, περιοδικό RAM).

Παρότι το στοιχείο του προβληματισμού είναι έντονο, η παράσταση διατηρεί το χιούμορ και την εφευρετικότητα που χαρακτηρίζει την ομάδα «Παιγνιωδώς» από τα πρώτα της βήματα.
Πρόκειται για μια ομάδα νέων καλλιτεχνών (τραγουδιστές, χορευτές, ηθοποιοί), η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από το Εργαστήρι Φωνητικής Τέχνης του Σπύρου Σακκά. Με πολλή φαντασία, αλλά και σεβασμό έχουν διασκευάσει γνωστά παιδικά τραγούδια και τα παρουσιάζουν με τρόπους που προκαλούν πότε γέλιο και πότε συγκίνηση.

Για τις ανάγκες της παράστασης έχουν βιντεοσκοπήσει και ηχογραφήσει κομμάτια η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και η Σαβίνα Γιαννάτου.

Σενάριο: Κατερίνα Φωτεινάκη, Βασιλεία Βαξεβάνη.
Παίζουν: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Άγγελος Αγγέλου, Εύη Αράπη, Στράτος Αχλάτης, Θάνος Δασκαλόπουλος, Λευτέρης Ελευθερίου, Μάνος Λυδάκης, Μαρία Νίκα, Γιώργος Νούσης, Σωτηρία Ρουβολή, Ανδρέας Στεργίου, Ευαγγελία Τσιάρα, Κατερίνα Φωτεινάκη, Ιωάννα Χεϋτζάνογλου.
Κινησιολογική επιμέλεια: Μάρθα Κλουκίνα, Δάφνη Στεφάνου
Χορογραφίες - κλακέττες: Θάνος Δασκαλόπουλος.
Σχεδιασμό φώτων: Χριστίνα Καμμά
Σκηνικά, κοστούμια: Γαρυφαλλιά Τσιάρα.

Η παράσταση θα παρουσιάζεται στο Θέατρο Εμπρός (Ρήγα Παλαμήδη 2, Πλατεία Αγ.Αναργύρων, Ψυρρή, τηλ. 210-3238990) για 10 παραστάσεις: 21 - 30 Σεπτεμβρίου 2006 ώρα: 21:30.

Περισσότερα στο www.paigniodos.gr