The Athens Effect στο Μιλάνο

18.09.2006
The Athens Effect: Τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα έχει αναπτυχθεί μια ζωντανή και δυναμική καλλιτεχνική σκηνή η οποία εντάσσει την πόλη στα πιο σημαντικά δίκτυα της σύγχρονης τέχνης στην Ευρώπη...
Τι : The Athens Effect, Photographic Images in Contemporary Art
Πότε: 14 Σεπτεμβρίου - 14 Οκτωβρίου 2006, Fondazione Mudima, Μιλάνο
Επιμέλεια: Birgit Hoffmeister

The Athens Effect: Τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα έχει αναπτυχθεί μια ζωντανή και δυναμική καλλιτεχνική σκηνή η οποία εντάσσει την πόλη στα πιο σημαντικά δίκτυα της σύγχρονης τέχνης στην Ευρώπη. Είναι χώρος υποδοχής και δημιουργίας ενός νέου συστήματος εικόνων και αφηγήσεων που απλώνεται έξω από τα όρια της πόλης. Η Αθήνα είναι ένας χάρτης πλήθους και σωμάτων, ταυτότητας και σχέσεων, μετακίνησης και εγκατάστασης.

Η έκθεση The Athens Effect. Photographic Images in Contemporary Art, προτείνει για πρώτη φορά τις φωτογραφικές εικόνες ελλήνων καλλιτεχνών ως ενιαίο αφηγηματικό σώμα. Συγκεντρώνει 9 από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους έλληνες καλλιτέχνες οι οποίοι δουλεύουν κατεξοχήν, ή αποκλειστικά, με το μέσο της φωτογραφίας. Το κοινό τους σημείο όμως δεν είναι μόνον η φωτογραφία: είναι, ακόμη περισσότερο, ότι στηρίζονται στο φωτογραφικό υλικό και επεξεργάζονται την εικόνα με τέτοιο τρόπο ώστε να συνθέτουν ο καθένας μια καινοτόμα και απροσδόκητη αφήγηση.

Photographic Images in Contemporary Art: Μακριά από την παλαιά αντίληψη περί αυτόνομης τέχνης που καταγράφει το βλέμμα του δημιουργού και αποτυπώνει στιγμιότυπα, η φωτογραφία σήμερα συνιστά εργαλείο για την οργάνωση σύνθετων εννοιολογικών κατασκευών που υπερβαίνουν την εικόνα και την ανατροφοδοτούν με σημασίες. Δεν είναι παράδοξο που η φωτογραφική εικόνα αποτελεί μια από τις ισχυρότερες τάσεις στη σύγχρονη ελληνική τέχνη: οι νέες συνθήκες της πόλης, οι νέες ταυτότητες και σχέσεις προσφέρουν την πρώτη ύλη εικαστικών αφηγήσεων.

Η ανεξάρτητη επιμελήτρια Birgit Hoffmeister, δέκα χρόνια μετά την έκθεση Greek Realities, που είχε διοργανώσει στο Βερολίνο και τη Δανία το 1996, στρέφει ξανά το βλέμμα της σε καλλιτέχνες που βρίσκονται στο πιο ώριμο σημείο της σταδιοδρομίας τους.

Η έκθεση θα συνοδεύεται από την έκδοση καταλόγου σε επιμέλεια Birgit Hoffmeister και Θεόφιλου Τραμπούλη, που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις futura και θα περιλαμβάνει κατατοπιστικό εικονογραφικό υλικό, βιογραφικά σημειώματα των καλλιτεχνών, πρόλογο της επιμελήτριας, εισαγωγικό κείμενο της Αλεξάνδρας Μόσχοβη, ιστορικού τέχνης και λέκτορα του Πανεπιστημίου του Sunderland και επίμετρο του Θεόφιλου Τραμπούλη.

To Fondazione Mudima είναι ένα από τα πιο δυναμικά ιδρύματα σύγχρονης τέχνης του Μιλάνου και από το 1989 που ιδρύθηκε έχει διοργανώσει σημαντικές εκθέσεις, όπως του Joseph Beuys, του Fluxus, της Yoko Ono, του John Cage κ.ά.

Η έκθεση διοργανώνεται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου και του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού.

Εγκαίνια της έκθεσης: Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2006, 19.00
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, 11.30-13.00, 16.00-17.30
Fondazione Mudima, Via Tadino 26, 20124 Μιλάνο, Ιταλία.
Τηλ: 39 02 29409633, fax: 39 02 29401455
[email protected], www.mudima.net