Φουστανέλες και τσαρούχια στο Μουσείο Μπενάκη!

19.09.2006
H ιστορία της Ελληνικής Ενδυμασίας "ζωντανεύει" αυτήν την περίοδο στο Μουσείο Μπενάκη σε μία πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση που παρουσιάζει τις απεικονίσεις ενδυμασιών από ευρωπαϊκές εκδόσεις που κυκλοφόρησαν στην περίοδο της τουρκοκρατίας...
Τι: Η Ελληνική Ενδυμασία, Έντυπες πηγές 16ου ? 19ου αιώνα από τη συλλογή Ι. Δ. Κοιλαλού
Που: Μουσείο Μπενάκη, αίθουσα Σπυρίδωνος και Ευριδίκης Κωστοπούλου (Κουμπαρή 1)
Τηλ: 210-3671000
Διάρκεια: 20/9/2006 - 12/11/2006

H ιστορία της Ελληνικής Ενδυμασίας "ζωντανεύει" αυτήν την περίοδο στο Μουσείο Μπενάκη σε μία πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση που παρουσιάζει τις απεικονίσεις ενδυμασιών από ευρωπαϊκές εκδόσεις που κυκλοφόρησαν στην περίοδο της τουρκοκρατίας, οι οποίες συνιστούν ένα θησαυρό μαρτυριών για το ενδυματολογικό ρεπερτόριο των κατοίκων της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδος.

Η δωρεά του Ιωάννη Δ. Κοιλαλού προσφέρει στους θεατές τη δυνατότητα της γνωριμίας με ένα συναρπαστικό εικονογραφικό σύνολο. Ταυτόχρονα συγκροτεί ένα εικονογραφικό σύνολο που είναι αποκαλυπτικό για τους τρέχοντες αισθητικούς προσανατολισμούς και το προσωπικό ύφος των ξένων δημιουργών, καθώς και για τις αναπαραστατικές δυνατότητες που παρείχαν οι διαφορετικές τεχνικές μέθοδοι εκτύπωσης (ξυλογραφία, χαλκογραφία, λιθογραφία κλπ.) σε διάφορες εποχές.

Η οργάνωση των εκθεμάτων παρέχει τη δυνατότητα αναζήτησης ενδυματολογικών διακρίσεων και κατηγοριών που διαμορφώθηκαν την περίοδο της τουρκοκρατίας και οι οποίες σχετίζονται με: την Κοινωνική Διάρθρωση (κληρικοί-κοσμικοί), τα Ταξικά Στερεότυπα (άρχοντες, αστοί, χωρικοί), ακόμα και τις Επαγγελματικές Διαφοροποιήσεις (π.χ. στρατιωτικοί, έμποροι, ναυτικοί, ψαράδες, χορευτές κλπ.).

Περιλαμβάνονται επίσης απεικονίσεις ενδυμασιών μέσα σε παραστάσεις πολυπρόσωπες, που αναπαριστάνουν ποικίλες εκδηλώσεις του νεοελληνικού βίου (π.χ. τοκετός, γάμος, κηδεία, πανηγύρια, χοροί, γεύματα κ.λπ.). Η έκθεση συνοδεύεται από μία δίγλωσση έκδοση (ελληνικά/αγγλικά) εξακοσίων σελίδων.

Οργάνωση και επιμέλεια: Φανή- Μαρία Τσιγκάκου