Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

12.07.2001
Tι συμβαίνει όταν ένα αναπάντεχο γεγονός, ήσσονος σημασίας, συμβεί σε μία μικρή κλειστή κοινωνία ενός νησιού; Εκείνο το πρωινό του Απρίλη, τη στιγμή που ο αρχιφύλακας Φυλαχτός απολάμβανε τον διπλό ελληνικό καφέ του και ο αστυφύλακας Μαλλιάς μετρούσε εναγωνίως τα γράμματα στο οκτώ οριζοντίως του σταυρολέξου του, το τηλέφωνο χτύπησε επίμονα και η οργισμένη φωνή της ηλικιωμένης Δελακοβίας κατήγγειλε την κλοπή του αγαπημένου και πανάκριβου πίνακά της.
Tι συμβαίνει όταν ένα αναπάντεχο γεγονός, ήσσονος σημασίας, συμβεί σε μία μικρή κλειστή κοινωνία ενός νησιού;
Εκείνο το πρωινό του Απρίλη, τη στιγμή που ο αρχιφύλακας Φυλαχτός απολάμβανε τον διπλό ελληνικό καφέ του και ο αστυφύλακας Μαλλιάς μετρούσε εναγωνίως τα γράμματα στο οκτώ οριζοντίως του σταυρολέξου του, το τηλέφωνο χτύπησε επίμονα και η οργισμένη φωνή της ηλικιωμένης Δελακοβίας κατήγγειλε την κλοπή του αγαπημένου και πανάκριβου πίνακά της.
Η τρομερή αυτή είδηση διαταράσσει τη ζωή του μικρού νησιού, όπου οι κάτοικοι αλληλοθεωρούνται τόσο γνωστοί όσο και αθώοι. Οι πρώτες υποψίες πέφτουν σε ένα παράξενο ζευγάρι, σε ένα φωτογράφο και στην τυφλή κοπέλα του, που μόλις έχει φτάσει από την Αθήνα. Στη συνέχεια ο ένας αρχίζει να υποπτεύεται τον άλλον και έτσι στο μικρό νησί επικρατεί σύγχυση και ένταση, ενώ στην αστυνομία καταφθάνουν διάφορες αναληθείς καταθέσεις υποδεικνύοντας κάθε φορά και άλλον ένοχο.
Το "Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης" είναι μία σάτιρα που διακωμωδεί την υποκρισία και την ιδιοτέλεια που χαρακτηρίζουν ενίοτε τα ανθρώπινα.
Η Πέπη Μούστου ασχολείται με ένα πολύ ωραίο και ενδιαφέρον θέμα, όπως είναι οι σχέσεις και η ζωή σε μια μικρή κοινωνία και τα κωμικοτραγικά συμβάντα που πολλές φορές συμβαίνουν, χωρίς ωστόσο να εμβαθύνει αρκετά στα γεγονότα. Επιφανειακοί μπορούν να χαρακτηριστούν και οι χαρακτήρες του βιβλίου καθώς η συγγραφέας δίνει την εντύπωση πως δεν τους έχει "ψάξει" αρκετά.
Τέλος, η περιπέτεια της αγάπης του φωτογράφου με την τυφλή κοπέλα συγκινεί ελάχιστα τον αναγνώστη καθώς προβάλλεται πολύ "στεγνά" και όχι ως κάτι το μοναδικό και το ανεπανάληπτο.

Εκδόσεις Καστανιώτη
Τίτλος: Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
Συγγραφέας: Πέπη Μουστου
Σελίδες:148
ISBN: 960-03-3014-Χ