Φιλόλαος

10.07.2001
Ο Φιλόλαος με τις περιβαλλοντικές του γλυπτές διαμορφώσεις και τα μνημειακά του έργα, (ανεξάρτητα από την κλίμακά τους), θεωρεί ως βάση της δημιουργίας του στη φύση και την ποικιλία των μορφών της συνδυάζοντας τις κατακτήσεις του με την αρχαία φιλοσοφία και την μαθηματική σκέψη. Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1923 και από το 1950 ζει μονίμως στη Γαλλία, επισκεπτόμενος όταν μπορεί τα καλοκαίρια, την Ελλάδα.
Ο Φιλόλαος με τις περιβαλλοντικές του γλυπτές διαμορφώσεις και τα μνημειακά του έργα, (ανεξάρτητα από την κλίμακά τους), θεωρεί ως βάση της δημιουργίας του στη φύση και την ποικιλία των μορφών της συνδυάζοντας τις κατακτήσεις του με την αρχαία φιλοσοφία και την μαθηματική σκέψη.
Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1923 και από το 1950 ζει μονίμως στη Γαλλία, επισκεπτόμενος όταν μπορεί τα καλοκαίρια, την Ελλάδα. Υπήρξε από της πρώτους της γενιάς του που συνειδητοποίησαν την ανάγκη μιας ριζικής ανανέωσης του ρόλου της γλυπτικής, επιχειρώντας την αναθεώρηση πλαστικής και δομοστατικής της γλώσσας. Μέσα από την γλυπτική του αρχιτεκτονεί τον χώρο και οι φόρμες του (αυστηρές και ταυτόχρονα λυρικές), τονίζουν τον ρόλο της λειτουργικότητας καθώς συνδέεται άμεσα στα έργα του με την αισθητική, η κάθε γλυπτή του φόρμα είναι ένας ζωτικά και ανθεκτικά παλλόμενος οργανισμός που αναδεικνύεται από το φως. Πρόσφατα ο Φιλόλαος τιμήθηκε από το Γαλλικό κράτος με τον τίτλο του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών.