Μάριος Πράσινος

10.07.2001
Ο Μάριος Πράσινος γεννήθηκε το 1916 στην Κωνσταντινούπολη, φεύγοντας από εκεί μετά την καταστροφή του 1922. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το διήνυσε στην Γαλλία όπου και ανέπτυξε μεγάλη καλλιτεχνική δραστηριότητα ως ζωγράφος, χαράκτης, σκηνογράφος, σχεδιαστής tapisserie και συγγραφέας.
Ο Μάριος Πράσινος γεννήθηκε το 1916 στην Κωνσταντινούπολη, από οικογένεια Ελλήνων. Το 1922 η οικογένεια Πράσινου αυτοεξορίζεται στη Γαλλία για να γλιτώσει από τους διωγμούς του καθεστώτος Ατατουρκ. Εκεί ο Μάριος Πράσινος διανύει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, όπου και ανέπτυξε μεγάλη καλλιτεχνική δραστηριότητα ως ζωγράφος, χαράκτης, σκηνογράφος, σχεδιαστής tapisserie και συγγραφέας.
Αρχικά σουρεαλιστής επηρεάστηκε κατόπιν από τον κυβισμό για να μετεξελίξει το εικαστικό του ιδίωμα σε ένα εξπρεσιονιστικό dripping μέσα από το οποίο η γραφή αποτύπωνε την χειρονομία του, διατηρώντας την δυναμικά ζωντανή, τα τοπία των Αλπεων, τα κυπαρίσσια των Σπετσών, αλλά και τα δασωμένα αλσύλλια της Νότια Γαλλίας, φανερώνουν με συγκρατημένο λυρισμό, την αγάπη του για τη φ'υση και την πνευματικότητα που οι αναζητήσεις της για τον καλλιτέχνη αυτόν ξεκινούν από την χωροδυναμική που αναπτύσσει ο διάλογος του φωτός και της σκιάς.
Ο Μάριος Πράσινος απεβίωσε στην Γαλλία το 1985 και σήμερα υπάρχει Donation που φέρει το όνομά του.