Έργα του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα στη Σύρο

19.06.2006
Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα εικαστικού καλλιτέχνη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και μια αντιπροσωπευτική έκθεση του συνόλου του έργου του, φιλοξενεί η Πινακοθήκη Κυκλάδων στο παλιό πέτρινο τελωνείο της Ερμούπολης Σύρου.
Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα εικαστικού καλλιτέχνη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και μια αντιπροσωπευτική έκθεση του συνόλου του έργου του, φιλοξενεί η Πινακοθήκη Κυκλάδων στο παλιό πέτρινο τελωνείο της Ερμούπολης Σύρου.

Η έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 8 Ιουλίου κάτω από τον χαρακτηριστικό τίτλο «Γκίκας: Μοντερνισμός και παράδοση».

Καλλιτέχνης κοσμοπολίτης, με βαθιά καλλιέργεια, ο Γκίκας συνέβαλε δραστικά με το έργο του στην αποδοχή του μοντερνισμού στον τόπο μας, αλλά και στην προβολή της διαχρονικής αξίας του ελληνικού πνεύματος. Η έκθεση της Πινακοθήκης Κυκλάδων, η οποία τιμά τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του, ιχνηλατεί τις δύο αυτές σημαντικές πτυχές του Γκίκα που σηματοδοτούν το σύνολο της σκέψης και του έργου του.

Μέσα από τα 77 έργα που παρουσιάζονται, τα οποία χρονολογούνται από το 1931 ως το 1992-93 -ο κύριος όγκος των οποίων προέρχεται από το Μουσείο Μπενάκη-Πινακοθήκη Γκίκα, σκιαγραφείται μια ενδεικτική αναδρομική πορεία της δουλειάς του. Η έκθεση περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής, δύο ταπισερί και ένα χαλί αντιπροσωπευτικά έργα του καλλιτέχνη της δεκαετίας του ’30, του ’50 και του 60, μια μελέτη σκηνικού για τα μπαλέτα Ματέυ (1952), καθώς και 35 περίπου σχέδια, μεταξύ των οποίων ορισμένα από αυτά που φιλοτέχνησε για την Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη (1938-1958).

Εκτίθεται επίσης μια σειρά αδημοσίευτων μέχρι σήμερα σχεδίων από αντίγραφα έργων του παρελθόντος την οποία συμπεριέλαβε ο Γκίκας στον φάκελο της υποψηφιότητας του για την έδρα Σχεδίου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1941, υποδηλώνοντας με αυτή την πράξη την ιδιαίτερη σημασία που είχαν για το ίδιο. Τα σχέδια αυτά αναδεικνύουν το εύρος των αναζητήσεων του, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι ο προσδιορισμός της ελληνικής ταυτότητας στη ζωγραφική του Γκίκα προκύπτει από την εμβάθυνση στα μορφολογικά χαρακτηριστικά της τέχνης πολλών λαών.

Τέλος εκτίθενται πολλά ακόμα έργα άγνωστα στο ευρύ κοινό, μεταξύ των οποίων ορισμένα που ζωγράφισε ο Γκίκας λίγο πριν πεθάνει.

Η έκθεση «Γκίκας: Μοντερνισμός και παράδοση» θα διαρκέσει ως τη Δευτέρα 28 Αυγούστου. Την διοργανώνει ο Δήμος Ερμούπολης με το συλλέκτη Κώστα Ιωαννίδη, στο πλαίσιο των Ερμουπολείων 2006, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη-Πινακοθήκη Γκίκα, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Μπίας Παπαδοπούλου.