Με αφορμή τον Βιζυηνό...

05.04.2006
Ενα πολύ ενδιαφέρον διαγωνισμό διηγήματος προκηρύσσεται από τις Εκδόσεις Πατάκη με αφορμή τη νέα, ετήσια, περιοδική έκδοση Hotel. Η έκδοση αυτή θα φιλοξενεί, γύρω από ένα θέμα κάθε φορά, 5+1 συγγραφείς. Πέντε νέοι, αξιόλογοι συγγραφείς θα γράφουν από ένα διήγημα, ενώ ο έκτος θα προκύπτει από πανελλήνιο διαγωνισμό διηγήματος.
Ενας πολύ ενδιαφέρων διαγωνισμός διηγήματος προκηρύσσεται από τις Εκδόσεις Πατάκη με αφορμή τη νέα, ετήσια, περιοδική έκδοση Hotel. Η έκδοση αυτή θα φιλοξενεί, γύρω από ένα θέμα κάθε φορά, 5+1 συγγραφείς. Πέντε νέοι, αξιόλογοι συγγραφείς θα γράφουν από ένα διήγημα, ενώ ο έκτος θα προκύπτει από πανελλήνιο διαγωνισμό διηγήματος.

Το 2006 το θέμα είναι ο Γ. Μ. Βιζυηνός (1849-1896). Με αφορμή τα 110 χρόνια από το θάνατο του θεμελιωτή της νεοελληνικής διηγηματογραφίας, οι Εκδόσεις Πατάκη προκηρύσσουν πανελλήνιο διαγωνισμό διηγήματος, όπου πρωτοεμφανιζόμενοι πεζογράφοι καλούνται να γράψουν ένα διήγημα με αφορμή τα έργα και τις ημέρες του Θρακιώτη συγγραφέα. Στο προς κρίση διήγημα δεν υπάρχει κανένας περιορισμός μορφής ή περιεχομένου, αρκεί το πνεύμα του Βιζυηνού (όπως το αντιλαμβάνεται o κάθε συμμετέχων) να είναι παρόν.

Οι ένοικοι του Hotel «Γ. Μ. Βιζυηνός» είναι οι πεζογράφοι: Χρήστος Αστερίου (γεν. 1971, Το γυμνό της σώμα και άλλες παράξενες ιστορίες, Πατάκης 2003), Κώστας Καβανόζης (γεν. 1967, Χοιρινό με λάχανο, Κέδρος 2004), Δήμητρα Κολλιάκου (γεν. 1968, Το Μαγείο, Εστία 1999), Ηλίας Μαγκλίνης (γεν. 1970, Σώμα με σώμα, Πόλις, 2006) και Μαίρη Νταή (γεν. 1970, Όλα ήταν μουρουνόλαδο, Μίνωας 2003).

Την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού διηγήματος θα απαρτίζουν οι πέντε νέοι πεζογράφοι, μαζί με τον κριτικό λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, την εκδότρια Άννα Πατάκη και τον υπεύθυνο της σειράς Μισέλ Φάις.

Ο τόμος με τα διηγήματα θα κυκλοφορήσει τον προσεχή Οκτώβριο, όπου σε ειδική εκδήλωση θα ανακοινωθεί και το όνομα του διακριθέντα διηγηματογράφου.

Οι συμμετέχοντες δεν πρέπει να έχουν εκδώσει κάποιο πεζογραφικό βιβλίο, τα κείμενα τους πρέπει να είναι δακτυλογραφημένα με διπλό διάστιχο, να κινούνται στα όρια των 5.000-7.000 λέξεων και να συνοδεύονται από σύντομο βιογραφικό.

Δεκτές θα γίνονται συμμετοχές που έχουν ημερομηνία αποστολής ως την 30ή Ιουνίου 2006 (σφραγίδα ταχυδρομείου).
Με ταχυδρομείο: Εκδόσεις Πατάκη, Βαλτετσίου 14, 10680 Αθήνα, με την ένδειξη «Για το διαγωνισμό διηγήματος», υπόψη κυρίας Φαίδρας Στάθη.
Με e-mail: [email protected]