Ο Τρεντινιάν διαβάζει Γκιγιόμ Απολινέρ

04.04.2006
Ο διάσημος ηθοποιός Ζαν Λουί Τρεντινιάν έρχεται τον Απρίλιο στην Πάτρα για να παρουσιάσει τα «Ποιήματα στη Λου», έργο του μεγάλου Γάλλου ποιητή Γκιγιόμ Απολινέρ. Τον μεγάλο ηθοποιό θα συνοδεύσουν δύο σπουδαίοι σολίστες της κλασικής και jazz μουσικής σκηνής, ο Daniel Mille στο ακορντεόν και ο Grégoire Kornulik στο βιολοντσέλο.
Ο διάσημος ηθοποιός Ζαν Λουί Τρεντινιάν έρχεται τον Απρίλιο στην Πάτρα για να παρουσιάσει τα «Ποιήματα στη Λου», έργο του μεγάλου Γάλλου ποιητή Γκιγιόμ Απολινέρ, σε μία παράσταση που κατέκτησε το κοινό στην έναρξη του Φεστιβάλ της Αβινιόν το καλοκαίρι του 2005.
Τον μεγάλο ηθοποιό θα συνοδεύσουν δύο σπουδαίοι σολίστες της κλασικής και jazz μουσικής σκηνής, ο Daniel Mille στο ακορντεόν και ο Grégoire Kornulik στο βιολοντσέλο. Η μουσική της παράστασης είναι των Eric Satie και Daniel Mille.

Ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν θα αποδώσει τα «Ποιήματα στη Λου» το Σάββατο 15 Απριλίου στις 21:30 στο Εργοστάσιο Τέχνης (στις εγκαταστάσεις Λαδόπουλου) στην Πάτρα.
Η παράσταση εντάσσεται στην ενότητα «Ποίηση / Μουσική» του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης - ΠΑΤΡΑ 2006.

Τα «Ποιήματα στη Λού» που κατά πολλούς εμπεριέχουν όλη την ουσία της ποίησης του Γκιγιόμ Απολινέρ, γράφτηκαν από το μέτωπο του Α' Παγκόσμιου Πολέμου. Δεν είναι άλλο από μια σειρά ερωτικών παθιασμένων επιστολών στη Louise de Coligny, όπως είναι το πραγματικό όνομα της ηρωίδας. Η Λού υπήρξε ένας παράφορος - τρελός έρωτας του ποιητή από το 1914 που τη γνωρίζει.

Πολλοί ερευνητές θεωρούν ότι η εθελοντική του στράτευση δεν είχε να κάνει τόσο με ιδεολογικούς λόγους, αλλά αντίθετα με την απόγνωση στην οποία είχε περιέλθει μετά τις συνεχείς απορρίψεις που δέχτηκε ο έρωτας του από την Λου. Αυτόν τον ανεξέλεγκτο ερωτικό λόγο, αποφάσισε το καλοκαίρι του 2005 το Φεστιβάλ της Αβινιόν να παρουσιάσει, ως αντιπροσωπευτικό της ποίησης του Apollinaire, στο πλαίσιο του αφιερώματός του στους Γάλλους ποιητές.