Ο Χίτσκοκ στο Παρίσι!

20.08.2001
Ρεβέκκα, Τα πουλιά, Ψυχώ ... εδώ και τριάντα χρόνια το έργο του Χίτσκοκ γοητεύει και είναι ο πρώτος στις προτιμήσεις των σινεφίλ. Στα έργα του το σινεμά συνδυάζεται και με άλλες μορφές τέχνης. Διεισδύει στα μυστήρια της ανθρώπινης ψυχής με τρόπο μοναδικό και απαράμιλλο, ενώ οι χαρακτήρες του είναι πολύ "δυνατοί" και απρόβλεπτοι. "Ο Χίτσκοκ και η Τέχνη" είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα φιλοξενείται όλο το καλοκαίρι στο Μπομπούρ στο Παρίσι.
Ρεβέκκα, Τα πουλιά, Ψυχώ ... εδώ και τριάντα χρόνια το έργο του Χίτσκοκ γοητεύει και είναι ο πρώτος στις προτιμήσεις των σινεφίλ. Στα έργα του το σινεμά συνδυάζεται και με άλλες μορφές τέχνης. Διεισδύει στα μυστήρια της ανθρώπινης ψυχής με τρόπο μοναδικό και απαράμιλλο, ενώ οι χαρακτήρες του είναι πολύ "δυνατοί" και απρόβλεπτοι.
"Ο Χίτσκοκ και η Τέχνη" είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα φιλοξενείται όλο το καλοκαίρι στο Μπομπούρ στο Παρίσι. Η έκθεση - αφιέρωμα περιλαμβάνει περίπου 200 έργα, πίνακες, γκραβούρες, βιβλία και αφίσες, μακέτες από σκηνικά, σχέδια κουστουμιών και σαράντα αποσπάσματα από ταινίες του Χίτσκοκ.
Η διαδρομή είναι ένα είδος ανάγνωσης που επικεντρώνεται σε τρία σημεία.
Το πρώτο είναι ντοκιμαντέρ - ντοκουμέντο που συμβάλλει στο να γνωρίσουμε τις ταινίες του μέσα από τα αρχεία του.
Το δεύτερο είναι πιο σκηνογραφικό, με την έννοια ότι αναπαράγει την εσωτερική ατμόσφαιρα των έργων και την οπτική γωνία του σκηνοθέτη.
Το τρίτο στηρίζεται σε υποθέσεις επίδρασης, έμπνευσης και κληρονομιάς.
Η συνεργασία του Χίτσκοκ με τον Σαλβαντόρ Νταλί αποτελεί το αντικείμενο μιας ξεχωριστής μελέτης. Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης και έργα του Νταλί που είχαν επηρεάσει τη Χιτσκοκική κινηματογραφική ζωγραφική. Αναγνώστης του Πόε, του Ουάιλντ και άλλων συγγραφέων και ποιητών, ο δημιουργός του Ρεβέκκα και του Βερτίκο, χρησιμοποίησε συχνά ζωγραφισμένα πορτραίτα δίνοντας τους μία ξεχωριστή θέση, συχνά "τρομακτική". Το έργο του είναι πέρα για πέρα διαχρονικό, πολλοί σύγχρονοι καλλιτέχνες βρήκαν σε αυτόν τα ερεθίσματα και τα κίνητρα να δημιουργήσουν, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι η επίδρασή του απλώνεται από τον Μπομπ Ουίλσον μέχρι τον Ρόμπερτ Λεπάζ.
Σημειώνεται ότι η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 24 Σεπτεμβρίου.