Μοιραϊδα

20.06.2001
ο καινούριο βιβλίο της Ευάς Ομηρόλη γυρίζει γύρω από μία κεντρική ιδέα: "Δεν έρχονται τα συμβάντα προς εμάς. Εμείς πηγαίνουμε προς τα συμβάντα ... σαν να στέκεσαι μπροστά σ' έναν καθρέφτη. Αυτό που εκπέμπεις θα λάβεις" ή αλλιώς SOLUS CREAS. Αυτό ακριβώς συνειδητοποιεί η ηρωίδα του βιβλίου, η Μάρθα Χατζηγιάννη, σε μια κρίσιμη καμπή της ζωής της και αυτό βάζει σκοπό, έστω και αργά, να κάνει.
"Πρέπει να βρω ένα δικό μου στόχο, να προσπαθήσω για μένα, να γίνω εκείνη που θέλω και μετά να ψάξω κάποιον για να το μοιραστώ όλο αυτό. Ο σύντροφος που κάθε άνθρωπος επιθυμεί να βρει δεν είναι στόχος, είναι η επιβεβαίωση ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί."
Το καινούριο βιβλίο της Εύας Ομηρόλη γυρίζει γύρω από μία κεντρική ιδέα: "Δεν έρχονται τα συμβάντα προς εμάς. Εμείς πηγαίνουμε προς τα συμβάντα ... σαν να στέκεσαι μπροστά σ' έναν καθρέφτη. Αυτό που εκπέμπεις θα λάβεις" ή αλλιώς SOLUS CREAS.
Αυτό ακριβώς συνειδητοποιεί η ηρωίδα του βιβλίου, η Μάρθα Χατζηγιάννη, σε μια κρίσιμη καμπή της ζωής της και αυτό βάζει σκοπό, έστω και αργά, να κάνει. Γεννιέται και μεγαλώνει σε ένα μικρό νησί του Ιονίου. Ζει ευτυχισμένη, γιατί κάνει "ότι αυτή θέλει", μέχρι που ... ο πατέρας της, που ήταν εισπράκτορας στο μοναδικό λεωφορείο του νησιού, χάνει τη ζωή του, όταν το λεωφορείο πέφτει στον γκρεμό.
"Σε γκρεμό" πέφτει και η Μάρθα που αναγκάζεται να ακολουθήσει τη μητέρα και τον αδερφό της σε ένα ορεινό χωριό της Πελοποννήσου, όπου η θάλασσα δεν φαίνεται από πουθενά. Χάνεται και συνάμα χάνει τον εαυτό της. Πηγαίνει στην Αθήνα, όπου ξεκινά ως μοδίστρα και παρασυρόμενη από τη μεγάλη ζωή, με ανορθόδοξους τρόπους - δυστυχώς πολύ συνηθισμένους στην καθημερινή ζωή- καταλήγει υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων σε μία εταιρεία με πολύ ακριβά ρούχα. Ξαφνικά ανακαλύπτει ότι τίποτα δεν την εκφράζει και τίποτα δεν την καλύπτει γιατί ... τίποτα δεν creat solus, τίποτα δεν δημιούργησε μόνη της. Αποφασίζει λοιπόν, να αλλάξει πορεία και αφήνοντας τα πάντα πίσω της, πηγαίνει στο νησί της. Εκεί ανακαλύπτει τη μαγεία της ζωής μέσα από τα μάτια ενός μικρού δεκαπεντάχρονου παιδιού και ανακαλύπτει τι πραγματικά θέλει στη ζωή της. Το Solus creas αποκτά υπόσταση και γίνεται όνομα ενός μικρού ψαροκάικού ... ίσως γιατί και ο άνθρωπος "αρμενίζει" στη ζωή του σαν και αυτό, και αποκτά αξία ό,τι μόνος του δημιουργεί. Όλα θα αλλάξουν για την Μάρθα στο εξής.
Βαθιά συμβολική η "Μοιραΐδα" έρχεται να ταρακουνήσει τα λιμνάζοντα ύδατα της ζωής μας. "Στη μοίρα πιστεύουν περισσότερο εκείνοι που δεν πέτυχαν όσα ήθελαν - γιατί πάντα πίστευαν στη Μοίρα και δεν έμαθαν να προσπαθούν. Οι άλλοι, εκείνοι που προσπαθούν, ακόμα κι αν δεν πετυχαίνουν πάντα πιστεύουν στις νεράιδες. Εκεί που φαίνεται πως δεν υπάρχει λύση, να το πιστεύεις πως θα εμφανιστεί η καλή σου νεράιδα, θα χτυπήσει με πείσμα το γοβάκι της στο πάτωμα και θα διώξει την κοινή λογική".
Ο λόγος της Εύας Ομηρόλη ρέει αβίαστα και μας συνεπαίρνει με τον λυρισμό του, ενώ παράλληλα η πλοκή είναι θαυμάσια και το στήσιμο των χαρακτήρων φοβερά προσεγμένο και ψαγμένο. Ενα βιβλίο άξιο προσοχής...

Εκδόσεις Νέα Σύνορα Λιβάνη
Τίτλος: Μοιραϊδα
Συγγραφέας: Εύα Ομηρόλη
Σελίδες: 477
ISBN: 960-14-0402-3